Brood

  (1)
  55 minuten

  Bij de bakker in Nederland kunnen we prima brood kopen, maar het is leuk om te weten hoe brood gemaakt wordt, en voor vers brood op zondag, en als basis voor krentebrood of pizza. Er is niks mis met brood uit een broodmachine, maar ik heb er geen. Het kost wel wat tijd, maar ik vind brood maken een prettige bezigheid, niet vervelend.

  Marco

  California, Verenigde Staten
  18 personen hebben dit gemaakt

  Ingrediënten
  Porties: 20 

  • 285 g volkorenmeel
  • 1 1/2 theelepel zout (6 g)
  • 1 eetlepel en 1 theelepel suiker
  • 325 ml water
  • 3 theelepels (1 zakje) gist
  • 235 g bloem
  • 2 eetlepels (30 ml) olijfolie

  Voeg toe aan boodschappenlijst
  Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
  Bekijk boodschappenlijst

  Bereidingswijze
  Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 25min  ›  Klaar in:55min 

  1. Spoel een klein kommetje om met water, en doe er een theelepel suiker in
  2. Meet 200 ml water af in een maatbeker, breng een beetje water aan de kook, en vul de maatbeker aan tot 325 ml met kokend water (dit om water van ongeveer lichaamstemperatuur te krigen.)
  3. Roer even in het water, giet dan de helft in het kommetje met suiker, voeg het gistpoeder toe en roer het voorzichtig, om alle gist op te lossen.
  4. Doe het zout in een grote kom, voeg het volkorenmeel toe, maak er een kuiltje in, doe daarin de eetlepel suiker en de olijfolie, en dan de rest van het lauwe water.
  5. In een paar minuten komt de gedroogde gist weer tot leven en begint het te schuimen, voeg het dan bij het volkorenmeel, roer het met een stevige houten lepel goed door elkaar; strooi dan de bloem erover, dek de kom af, en laat het een uur staan - of begin meteen met kneden.
  6. Meng de bloem door het sponsdeeg, eerst met de houten lepel, dan met de hand. Als het deeg te nat is en helemaal aan de hand blijft kleven, voeg dan wat bloem toe (een eetlepel) - of voeg wat water (2-3 theelepels) toe als het te droog is. Laat het een paar minuten rusten als het goed gemengd is.
  7. Kneed het deeg acht tot tien minuten op het aanrecht (als het geen tegeltjes zijn) of op een zware snijplank: knijp het samen tussen vingers en bovenhand, druk het plat met de handpalmen, maak er weer een bal van, draai die een kwartslag, en knijp en druk het weer samen; vouw het af en toe dubbel, druk het weer samen enz.
  8. Maak een bal van het deeg, doe die in de grote kom, dek die af, en laat het op een warme plaats een uur of zo rijzen.
  9. Leg een stuk bakpapier op een bakplaat, of boter een broodvorm in en bestuif die met bloem.
  10. Kneed het deeg even, en maak er dan met de hand een lap van, rol die lap weer op en druk hem stevig aan, en leg hem op de bakplaat of in de broodvorm.
  11. Laat het deeg weer een uur of zo rijzen op een warme, tochtvrije plaats.
  12. Verwarm de oven voor op 225 C, en bak dan het brood, 19-24 minuten voor brood in een broodvorm, 20-22 minuten voor vloerbrood op een bakplaat (zet voor de zekerheid twee keukenwekkers.)
  13. Klop op het brood als het uit de oven komt: het moet een beetje hol klinken. Laat het brood minstens een halfuur afkoelen op een rekje.

  Recent bekeken

  Beoordelingen en waarderingen
  Waarderingen op alle internationale sites:
  (1)

  Beoordelingen in het Nederlands (2)

  Marco
  van
  19

  Andere ingrediënten gebruikt. Je kunt het ook zonder olie maken, dat geeft een heel andere smaak, maar dat brood is uit de vriezer niet meer zo lekker.  -  07 okt 2009

  van
  15

  Makkelijk en erg lekker zo gewoon uit de oven, verschillende recepten geprobeerd maar deze is tot nu toe de beste! Misschien toch geen broodbakmachine kopen...  -  17 mei 2010