Cranberrykoekjes voor Kerst

    Cranberrykoekjes voor Kerst

    1keer bewaard
    1uur25min


    3 personen hebben dit gemaakt

    Heerlijke koekjes met de smaken die bij Kerstmis horen. Ze zijn enorm makkelijk te bakken, en het is een lekkere traktatie.

    Ingrediënten
    Opbrengst: 36 koekjes

    • 3 middelgrote eieren
    • 1 theelepel vanille-extract
    • 2 clementine mandarijntjes, geraspte schil en geperst
    • 100 gr gedroogde cranberry's
    • 100 gr krenten of rozijnen
    • 225 gr margarine of boter
    • 440 gr lichtbruine basterdsuiker
    • 300 gr bloem
    • 1 theelepel bakpoeder
    • 1 theelepel baksoda
    • 1 theelepel zout
    • 160 gr havermoutvlokken
    • 1-3 theelepels gemalen nootmuskaat
    • 1-3 theelepels gemalen kaneel

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 10min  ›  Extra tijd: 1uur marineren  ›  Klaar in:1uur25min 

    1. Breek de eieren in een kom met het vanille-extract en de geraspte schil van beide clementines alsmede het sap van één. Klop. Voeg dan het gedroogde fruit aan het eimengsel toe en laat het tot een uur in de koelkast staan (zo kan het fruit een deel van de vloeistof, en de smaak absorberen).
    2. Meng in een middelgrote kom de boter en suiker - dit is wat makkelijker met boter die je even in de magnetron zacht hebt laten worden!
    3. Meng de resterende droge ingrediënten in een grote kom, voeg zo veel of zo weinig van de specerijen toe als je wilt.
    4. Meng het boter-suikermengsel met de droge ingrediënten in de grote kom.
    5. Vervolgens meng je het gekoelde fruitmengsel erdoor. Er moet een dik deeg ontstaan. Als het te dik is om goed te mengen, voeg dan een klein druppeltje melk toe, zodat het los komt.
    6. De oven voorverwarmen op 180°C/gasovenstand 4.
    7. Koel het deeg tenminste 20 minuten (maar je kan het ook een hele nacht in de koelkast laten staan).
    8. Vet een paar bakplaten in, en maak hoopjes deeg voor de koekjes op de bakplaat. (Zie tip onderaan).
    9. Bak 8-14 minuten, afhankelijk van de grootte van de koekjes.
    10. Laat ze 5 minuten afkoelen op de bakplaten, voordat je ze warm eet, of volledig laat afkoelen op een rooster.

    Tip

    Wat het beste werkt is om balletjes te maken ter grootte van een golfballetje. Ik maak ze iets ovaal en druk ze dan plat (ongeveer 1 cm dik). Ze moeten ongeveer 8 minuten in de oven bakken, dan zijn ze nog lekker zacht en plakkerig vanbinnen!

    Baksoda

    Meer informatie vind je in het artikel wat is baksoda?

    Recent bekeken

    Beoordelingen (1)

    van
    0

    Recept is makkelijk te maken én de koekjes waren heerlijk - 23 dec 2015

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren