Zelfgemaakte aardbeienjam

  (3)
  1 uur

  Aardbeienjam is het lekkerst met scones en room. Dit recept maakt ongeveer 1,5 kg jam. Daar kun je heel veel scones mee beleggen!


  2 personen hebben dit gemaakt

  Ingrediënten
  Porties: 20 

  • 800 gr kleine aardbeien
  • 800 gr suiker
  • sap van 2 citroenen, gezeefd

  Voeg toe aan boodschappenlijst
  Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
  Bekijk boodschappenlijst

  Bereidingswijze
  Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 45min  ›  Klaar in:1uur 

  1. Leg de aardbeien en suiker gelaagd in een grote kom. Dek de kom af met plasticfolie en en laat een nachtje staan.
  2. De volgende dag schep je de aardbeien met de sappen in een grote, zware pan over. Voeg het citroensap toe. Breng aan de kook op laag vuur, roer totdat de suiker is opgelost. Laat gedurende 10-15 minuten gelijkmatig doorkoken, of totdat de jam 105°C is op een suiker-thermometer.
  3. Je kunt het ook testen door een kleine hoeveelheid op een koud schoteltje te lepelen. Laat 3 minuten afkoelen, duw dan de jam in met je vinger; als er rimpels op het oppervlak vormen, is het klaar. Laat dan 10 minuten afkoelen.
  4. Giet de aardbeienjam in warme gesteriliseerde potten. Dek af en verzegel terwijl de jam nog steeds warm is en label ze wanneer de potten afgekoeld zijn. Deze jam kan worden opgeslagen op een koele donkere plaats en blijft maximaal 1 jaar goed.

  Tips van de kok:

  Voor de beste resultaten, was je de aardbeien alleen als het echt noodzakelijk is. Het is beter om viezigheid van de aardbeien af te borstelen met een vochtige doek. Als je ze toch wil wassen, dep ze daarna dan droog en leg ze verspreid op een droge, schone theedoek om verder te drogen. Om de potten te steriliseren was je ze af onder heet water met zeepsop. Spoel daarna goed af en laat uitlekken. Zet de potten op een bakplaat om in 10-15 minuten in een warme oven op te drogen.

  Potten steriliseren

  Bekijk ons artikel mét video voor het steriliseren van potten.

  Recent bekeken

  Beoordelingen en waarderingen
  Waarderingen op alle internationale sites:
  (3)