Oma's gekookte kerstpudding

    Oma's gekookte kerstpudding

    3keer bewaard
    7uur15min


    4 personen hebben dit gemaakt

    Wij kwamen er laatst achter dat dit recept waarschijnlijk van rond 1890 is. In die tijd gebruikten ze broodkruimels voor het opvullen en mijn schoonmoeder doet dat nog steeds. Het smaakt fantastisch. Het smaakt het beste als je dit kerstgebak twee weken van tevoren kunt maken.

    Ingrediënten
    Porties: 12 

    • 250 gr boter
    • 155 gr bruine basterdsuiker
    • 4 eieren
    • 250 gr zelfrijzend bakmeel
    • 250 gr bloem
    • ½ theelepel nootmuskaat en ½ theelepel koekkruiden
    • 50 gr verse broodkruimels
    • 250 gr rozijnen
    • 250 gr krenten
    • 250 gr rozijnen
    • 125 gr gekonfijte citrusvruchten en kersen
    • 2 scheutjes whisky of cognac

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 7uur  ›  Klaar in:7uur15min 

    1. Meng de boter en suiker in een kom en voeg dan de eieren één voor één toe.
    2. Mix in een andere kom de bloem, zelfrijzend bakmeel, kruiden, broodkruim en het gedroogde fruit. Voeg dit bij het boterbeslag en giet de whiskey of brandewijn erbij. Meng goed.
    3. Dompel een vierkant stuk ongebleekt katoenen doek van 60 cm onder in kokend water, leg dan over een kom of vergiet.
    4. Schep het puddingbeslag in de doek en knoop vervolgens de doek dicht met touw. Niet te strak, laat 4 cm ruimte tussen de pudding en de knoop, zodat het mengsel in volume kan vermeerderen.
    5. Doe de pudding in een grote pan kokend water en kook 5 uur. Controleer het elk half uur en bedek met meer kokend water indien nodig.
    6. Haal uit het water en hang onmiddellijk op een koele, of tenminste luchtige ruimte tot het Kerstmis is.
    7. Op de dag zelf, kook je de pudding weer in 2 uur warm, serveer dan met ijs, vla of cognac-boter.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren