Poolse maanzaadcake

    (1)
    1 dag 1 uur 30 minuten

    De traditionele Poolse cake voor Kerstmis, Pasen en andere speciale gelegenheden. Een kruimelige korst wordt bedekt met een vulling van gemalen maanzaad en gemengd met noten en rozijnen. Je kunt het deegrecept verdubbelen en er de vulling mee bedekken en dan versieren met glazuur.


    5 personen hebben dit gemaakt

    Ingrediënten
    Porties: 15 

    • 500 gr maanzaad
    • Voor de bodem
    • 180 gr bloem
    • 75 gr margarine
    • 1 ei
    • 1/3 kopje suiker
    • 1 theelepel bakpoeder
    • Voor de maanzaadvulling
    • 5 eieren, gescheiden
    • 110 gr margarine
    • 200 gr suiker
    • 3 eetlepels honing
    • 3 eetlepels paneermeel
    • 2 appels, geschild en geraspt
    • een handvol noten en rozijnen
    • 1 theelepel amandelextract
    • Voor het glazuur
    • 240 gr poedersuiker
    • 85 ml kokend water

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 1uur  ›  Extra tijd: 1dag weken  ›  Klaar in:1dag1uur30min 

    1. Doe het maanzaad in een pan, giet er kokend water over om te bedekken. Laat 24 uur staan. Laat goed uitlekken en maal twee keer.
    2. Meng de bloem, margarine, suiker, ei en bakpoeder, meng goed en kneed tot een glad deeg ontstaat.
    3. Vet een bakvorm van 25 x 35 cm in en bedek met bakpapier. Rol het deeg uit en leg het op de bodem van het bakblik.
    4. De vulling:

    5. Verwarm de oven voor op 180°C.
    6. Klop de eierdooiers met de margarine en de suiker tot het luchtig is. Voeg geleidelijk het gemalen maanzaad toe.
    7. Voeg de honing, paneermeel, geraspte appels, noten, rozijnen en het amandelextract toe en meng goed. Klop de eiwitten stijf. Meng voorzichtig door het maanzaadmengsel door er luchtig doorheen te scheppen.
    8. Verdeel de vulling over het deeg. Vervolgens 1 uur bakken in de voorverwarmde oven en op een metalen rooster laten afkoelen.
    9. Om het glazuur te maken meng je genoeg kokend water met het poedersuiker tot een glad glazuur ontstaat. Bedek de afgekoelde cake royaal met het glazuur.

    Recent bekeken

    Beoordelingen en waarderingen
    Waarderingen op alle internationale sites:
    (1)

    Dit recept heeft (nog) geen Nederlandse beoordelingen, maar je kunt beoordelingen in andere talen bekijken.

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren