Cantharellensoep

  • 3keer bewaard
  • 1uur

Deze soep met cantharellen is echt een aanrader. De saffraan, brandewijn en room geven een heerlijke smaak aan deze soep. Een feestelijk voorgerecht, of met stukjes brood erbij een hoofdgerecht.

Marjel Washington, Verenigde Staten

Ingrediënten

Porties: 5 

  • Velouté-saus
  • 1,5 liter kokend water
  • 1,5 kippenbouillonblokje
  • 30 gram boter
  • 2 eetlepels bloem
  • Soep
  • 500 gram cantharellen, fijngesneden
  • 2 sjalotjes, fijngesneden
  • 3 eidooiers
  • 120 ml slagroom
  • 40 ml brandewijn
  • 1/4 theelepel saffraan
  • 30 gr boter
  • zout en peper naar smaak

Bereidingswijze

Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 45min  ›  Klaar in:1uur 

  1. Los de bouillonblokjes in 1,5 liter kokend water op, en zet opzij. Pak een grote braadpan of soeppan, zet deze op laag vuur, en laat daarin 30 gram boter smelten. Laat de boter niet bruin worden. Voeg dan de bloem toe en bak dit mengsel al roerende 2 - 3 minuten. Dit mengsel (de roux) mag niet bruin worden.
  2. Voeg vervolgens de kippenbouillon toe en laat dit 20 minuten zachtjes sudderen terwijl je regelmatig roert. Ongeveer 1/3 van de bouillon moet verdampen.
  3. Snij de sjalotjes en cantharellen fijn, bestrooi ze met een beetje zout, en bak ze daarna zonder boter of olie in een schone koekenpan tot de paddenstoelen hun vocht verliezen.
  4. Meng ondertussen de brandewijn met de saffraan en voeg dit bij het paddenstoelenmengsel. Zet het vuur even hoog en roer door de pan tot de alcohol grotendeels is verdampt.
  5. Giet het paddenstoelenmengsel in een keukenmachine en pureer fijn. Je kunt ook een staafmixer gebruiken.
  6. Voeg de paddenstoelenpuree bij de kippenbouillon en roer door. Laat dit 10 minuten zachtjes pruttelen.
  7. Klop de eidooiers los en meng dit met de slagroom tot een romig geheel.
  8. Voeg nu beetje bij beetje 3 soeplepels van de soep bij het roommengsel. Je wilt de room namelijk langzaam verwarmen, om stollen tegen te gaan. Roer steeds goed.
  9. Nu mag de soep niet meer koken, dus zet het vuur heel zacht. Voeg beetje bij beetje het roommengsel toe aan de soep. Goed roeren.
  10. Zet het vuur nu uit en voeg nog 30 gram boter toe. Laat dit in de soep smelten. Breng de soep eventueel nog op smaak met zout en peper.
  11. Serveer met stokbrood en roomboter.

Tip

Snij een paar cantharellen grover en bak deze gaar in een pan om later in de soep te doen. Je kunt ipv bouillonblokjes ook verse kippenbouillon gebruiken.

Vergelijkbare recepten

Beoordelingen (1)

SJJaJa
van
1

heerlijk, net gemaakt voor morgen en uiteraard al beetje geproefd. Mjammie - 24 dec 2013

Jouw beoordeling

Waardeer met sterren

Meer collecties