Zalm in bananenblad

    Zalm in bananenblad

    5keer bewaard
    55min


    5 personen hebben dit gemaakt

    Dit zalmrecept is ongelooflijk lekker! Je marineert de zalm eerst in een groene currysaus met kokosmelk en daarna wikkel je de zalm in een bananenblad en bak je deze in de oven. Een bijzonder lekker gerecht! Serveer met wilde rijst.

    Ingrediënten
    Porties: 2 

    • 500 gr zalmfilet
    • 1 pak bananenbladeren (minimaal 30 minuten ontdooid)
    • 2 theelepels korianderzaadjes
    • 2 teentjes knoflook
    • 1 of 2 verse rode chilipepers, zonder zaadjes en in stukjes
    • 1 stukje (van 2 cm) verse gember
    • 1 sjalotje
    • handjevol Thaise basilicum
    • 2 eetlepels vissaus
    • 1/2 blik kokosmelk
    • 2 verse kaffir limoenblaadjes, in reepjes geknipt
    • sap van 1/2 limoen
    • 2 verse kaffir limoenblaadjes (heel)
    • 1 theelepel ruwe rietsuiker
    • wilde rijst (optioneel)

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 20min  ›  Extra tijd: 15min marineren  ›  Klaar in:55min 

    1. Leg het bananenblad op een werkvlak en laat minimaal 30 minuten ontdooien voor gebruik.
    2. Verwarm de oven voor op 175°C.
    3. Verhit de korianderzaadjes in een koekenpan zonder olie of boter tot de zaadjes beginnen te poffen. Roer regelmatig zodat ze niet aanbranden.
    4. Voor de marinade: Doe de korianderzaadjes, knoflook, 1 rode chilipeper (zonder zaadjes), gember, sjalot, basilicum, vissaus, kokosmelk, 2 limoenblaadjes in stukjes, en het limoensap in een keukenmachine en blendeer.
    5. Doe de zalm in een kom en schenk de helft van de marinade erover. Bedek alle kanten van de vis met de marinade en laat daarna 15 minuten in de koelkast marineren.
    6. Haal de zalm na 15 minuten uit de koelkast en leg deze midden op het bananenblad (met het vel van de zalm naar beneden). Schenk nog een beetje marinade over de vis, leg 2 hele limoenblaadjes erbij, voeg eventueel nog extra rode chilipeper in stukjes toe, en vouw het bananenblad daarna als een pakketje dicht. Knoop dicht met touw.
    7. Kook de rijst, als je de vis met rijst wilt serveren.
    8. Leg het vispakketje in een glazen ovenschaal en zet deze ongeveer 20-30 minuten in de oven (let op: minder kooktijd voor kleinere stukken vis!). Maak het pakketje daarna open en controleer of de zalm gaar is. De zalm moet makkelijk uit elkaar vallen als je er met een vork in prikt en niet langer doorzichtig zijn. Nog niet gaar? Vouw het pakketje voorzichtig dicht (hoeft niet met touw) en zet de vis nog even 2-5 minuten terug in de oven.
    9. Doe de rest van de marinade in een steelpan. Los de ruwe rietsuiker op in de marinade terwijl je deze langzaam op laag vuur verwarmd.
    10. Verdeel de zalm, als deze gaar is, over 2 borden. Gooi het bananenblad weg. Schep de wilde rijst ernaast op het bord en garneer met de verwarmde marinade over zowel de vis als de rijst. Je kunt er nog wat basilicumblaadjes over strooien. Smakelijk!

    Recent bekeken

    Beoordelingen (1)

    van
    3

    Top!! - 23 aug 2014

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren