Zuurkoolstamppot

    Zuurkoolstamppot

    5keer bewaard
    2uur55min


    46 personen hebben dit gemaakt

    Een romige, winterse zuurkoolstamppot gemaakt met veel zuurkoolspek. Serveer eventueel nog met een lekkere rookworst.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 500 gr zuurkoolspek
    • 2 zakken (elk 500 gr) wijnzuurkool
    • 2 kilo kruimige aardappelen, geschild
    • paar scheutjes melk
    • 50 gr boter
    • zout en peper, naar smaak

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 2uur30min  ›  Bereiding: 25min  ›  Klaar in:2uur55min 

    1. Kook het zuurkoolspek in een pan met ruim water, ong. 2 tot 2,5 uur. Giet het daarna af en snij het zuurkoolspek in stukjes. Je kunt eventueel wat kookvocht bewaren. Je kunt dit ook de avond ervoor al doen.
    2. Kook de aardappelen, ong. 20 minuten, zonder zout. Zet ook een pannetje met een laagje water op, laat koken, en voeg de zuurkool erbij. Je kunt de zuurkool eerst onder water in een vergiet afspoelen om de zure smaak eraf te halen. Vinden kinderen vaak lekkerder.
    3. Kook de zuurkool ong. 7-8 minuten tot deze beetgaar is (zie verpakking). Giet de aardappelen en de zuurkool af.
    4. Stamp de aardappelen fijn met de boter en wat melk (eventueel het scheutje kookvocht ipv de melk). Meng de uitgelekte zuurkool door de puree. Voeg dan de stukjes spek toe. Zet de pan met zuurkoolstamppot terug op laag vuur en voeg naar wens nog wat boter, zout en peper toe. Pas op met zout, want zuurkoolspek is al vrij zout.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (3)

    3

    Verhouding aardappelen/ zuurkool is niet in orde! Verhouding zou 2:1 moeten zijn om nog zuurkool te proeven, maar zelf prefereer ik 1 a 1,5:1 - 04 jan 2015

    Marjel
    van
    2

    Lekker recept! Ik voeg iets meer boter toe voor een extra romige smaak. - 02 jan 2014

    AdrieKoedam
    1

    Maak dit al jaren zo klaar!!! Alleen kook ik het spek eerst een uurtje, niks afgieten! dan de zuurkool (na eerst even een beetje af te spoelen) erbij, ook een uurtje (ouwerwetse manier) koken. En dan wordt hij zo heerlijk. En de aardappels gewoon apart koken. - 05 feb 2016

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren