Inloggen Aanmelden

Zuurkoolstamppot

  • 1beoordeling
  • 3keer bewaard
  • 2uur55min

Een romige, winterse zuurkoolstamppot gemaakt met veel zuurkoolspek. Serveer eventueel nog met een lekkere rookworst.

Ingrediënten
Porties: 4 

  • 400 gr zuurkoolspek
  • 1 zak (500 gr) wijnzuurkool
  • 2,5 – 3 kilo kruimige aardappelen, geschild
  • paar scheutjes melk
  • 50 gr boter
  • zout en peper, naar smaak

Bereidingswijze
Voorbereiding: 2uur30min  ›  Bereiding: 25min  ›  Klaar in:2uur55min 

  1. Kook het zuurkoolspek in een pan met ruim water, ong. 2 tot 2,5 uur. Giet het daarna af en snij het zuurkoolspek in stukjes. Je kunt eventueel wat kookvocht bewaren. Je kunt dit ook de avond ervoor al doen.
  2. Kook de aardappelen, ong. 20 minuten, zonder zout. Zet ook een pannetje met een laagje water op, laat koken, en voeg de zuurkool erbij. Je kunt de zuurkool eerst onder water in een vergiet afspoelen om de zure smaak eraf te halen. Vinden kinderen vaak lekkerder.
  3. Kook de zuurkool ong. 7-8 minuten tot deze beetgaar is (zie verpakking). Giet de aardappelen en de zuurkool af.
  4. Stamp de aardappelen fijn met de boter en wat melk (eventueel het scheutje kookvocht ipv de melk). Meng de uitgelekte zuurkool door de puree. Voeg dan de stukjes spek toe. Zet de pan met zuurkoolstamppot terug op laag vuur en voeg naar wens nog wat boter, zout en peper toe. Pas op met zout, want zuurkoolspek is al vrij zout.

Vergelijkbare recepten

Beoordelingen (1)

Marjel
van
0

Lekker recept! Ik voeg iets meer boter toe voor een extra romige smaak. - 02 jan 2014

Jouw beoordeling

Waardeer met sterren

Meer collecties

Zuurkool
Zuurkool (52)
Stamppot
Stamppot (73)
Spek
Spek (314)