Linzensoep

    Linzensoep

    48keer bewaard
    4uur10min


    14 personen hebben dit gemaakt

    Ik heb de ingrediënten meestal in huis en ik kan het zo maken als ik geen boodschappen kan doen of als de plannen veranderen.

    Marco California, Verenigde Staten

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 2 theelepels olijfolie
    • 1 grote ui, in halve ringen
    • 1 of 2 teentjes knoflook, geschild en heel klein gesneden
    • 500-750 g wortels, geschraapt en in schijfjes
    • 4 stengels bleekselderij, in dunne plakjes
    • 1 theelepel tijm
    • 1 of 2 laurierblaadjes
    • 1 1/2 liter water
    • 1 pond tomaten, in schijfjes
    • 300 g linzen (ik neem meestal een mengsel van geel en groen)
    • 12 reepjes bacon (even uitgebakken) of een rookworst

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 40min  ›  Bereiding: 3uur30min  ›  Klaar in:4uur10min 

    1. Begin vroeg, drie of vier uur voor het eten.
    2. Was de linzen, laat ze even weken.
    3. Schil de ui en snijd hem doormidden, en dan in schijfjes, maak de halve ringen los.
    4. Verhit olijfolie in een koekepan en fruit de ui op middelhoog vuur, en roer geregeld.
    5. Sla met de vlakke hand op de teentjes knoflook, dat maakt het schillen gemakkelijker, snijd dan de teentjes fijn, en voeg ze na een paar minuten aan de uien toe.
    6. Rasp ondertussen de wortels, snijd ze in schijfjes.
    7. Was de stengels bleekselderij en snijd ze in heel dunne plakjes.
    8. Zet de wortels en bleekselderij op met 1 1/2 liter koud water en de tijm en laurierblaadjes, en breng het aan de kook.
    9. Doe de kerrie bij de uien en knoflook, en bak het even mee.
    10. Was en snijd de tomaten.
    11. Doe de gefruite uien en knoflook met kerrie bij de wortels en bleekselderij als het water aan de kook is.
    12. Doe ook de linzen in de pan, breng het water weer aan de kook.
    13. Smoor dan de tomaten in de koekepan van de ui, op laag vuur, voeg ze na een uur of wat aan de soep toe (haal eerst de laurierblaadjes uit de soep.)
    14. Maak drie kwartier voor het eten het spek klaar of breng de rookworst bijna aan de kook in een apart pannetje, laat hem een halfuur goed warm worden.
    15. Breek de reepjes spek in vier of vijf stukken of snijd de rookworst, en meng het door de soep.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (3)

    Marco
    van
    5

    Andere ingrediënten gebruikt. Het is een erg flexibel recept. Gisteren gebruikte ik 200 g rode linzen en 100 g groene linzen, ik had een klein selderieknolletje erbij gedaan (ik zag het toevaliig op de markt liggen) - ik had apart wat kleingesneden prei gestoofd (20 minuten) en dan ook nog een rookworst (en wat minder spek.) - 20 okt 2009

    van
    2

    In de bereidingswijze staat dat je ook kerrie gebruikt. Maar is dit gewoon poeder? En hoeveel? Want het staan niet tussen de ingrediënten . Ik heb het nog niet gemaakt, maar ik moet per se beoordelen met sterren, dus vandaar 3. Als het lekker is gaat het zeker omhoog! - 23 aug 2013

    0

    Heerlijk en heel makkelijk te maken! - 20 mei 2016

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren