Rundvleeskroketten

    Rundvleeskroketten

    17keer bewaard
    11uur20min


    11 personen hebben dit gemaakt

    Zelfgemaakte kroketten met rundvlees. Het is even een werkje, en je moet al een dag vantevoren beginnen met de vulling, maar een eigengemaakte kroket smaakt toch het lekkerst! En je weet zo precies wat erin zit!

    stroopwafel Washington, Verenigde Staten

    Ingrediënten
    Opbrengst: 15 -20 kroketten

    • Voor de bouillon
    • 1 liter water
    • 500 gr runderlappen (stoofvlees), in blokjes
    • 1/2 kleine knolselderij, in grove stukken
    • 1 winterwortel, in grove stukken
    • 1 ui, in kwarten (schil er nog op)
    • paar takjes verse tijm
    • 2 laurierblaadjes
    • zout en versgemalen zwarte peper, naar smaak
    • Voor de vulling
    • 50 gr boter
    • 1/2 ui, zeer fijngehakt
    • 50 gr bloem
    • 500 ml van de zelfgemaakte bouillon
    • handvol verse peterselie, zeer fijngehakt
    • nootmuskaat, naar smaak
    • Voor het paneren
    • bloem
    • 5 eieren, losgeklopt
    • paneermeel
    • Voor het frituren
    • plantaardige olie

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 1uur  ›  Bereiding: 2uur20min  ›  Extra tijd: 8uur in de koelkast  ›  Klaar in:11uur20min 

      Bouillon

    1. Zet een grote pan met 1 liter water op het vuur en voeg rundvlees, knolselderij, wortel, ui, tijm, laurierblaadjes en zout en peper toe. Breng aan de kook en laat het vlees in 2 uur zachtjes sudderen helemaal zacht en gaar worden.
    2. Zet een fijn vergiet op een grote kom en schenk hier de inhoud van de pan in. Haal de stukjes vlees eruit en snij het in kleine stukjes. Meet 500 ml bouillon af en bewaar de rest als basis voor een soep. De groenten kun je weggooien.
    3. Vulling

    4. Zet een pan met zware bodem op middelhoog vuur, smelt hierin de boter. Voeg de uien toe en bak deze een paar minuten tot ze zacht zijn, maar laat ze niet bruin worden. Voeg dan de bloem erbij en roer goed door. Voeg nu beetje voor beetje, onder voortdurend roeren 500 ml bouillon toe. Voeg de stukjes rundvlees toe.
    5. Voeg nu ook de peterselie toe en breng goed op smaak met zout en versgemalen zwarte peper en nootmuskaat.
    6. Laat het mengsel een nacht in de koelkast staan om helemaal af te koelen en stevig te worden.
    7. Kroketten vormen

    8. Verdeel het mengsel in 15-20 stukken en rol elk deel in de vorm van een kroket (ongeveer 8 cm lang). Rol ze tijdens het vormen door de bloem en leg op een schaal.
    9. Breek de eieren in een diep bord en klop ze los. Strooi paneermeel in een ander diep bord. Haal de rolletjes eerst door het ei, rol ze dan door de paneermeel. Vervolgens nog een keer door het ei en als laatste paneermeel. Door het twee keer te paneren, krijg je een stevige korst en minder kans op lekken tijdens het frituren. Zet de kroketten nu minstens 30 minuten in de koelkast.
    10. Frituren

    11. Verhit minstens 5 cm olie in een stevige (braad)pan, of verwarm de frituurpan voor op 180°C. Laat de kroketten met een (metalen!) schuimspaan in de hete olie zakken en bak de kroketten in ongeveer 3-4 minuten bruin. Haal ze uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier. Eet smakelijk!

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren