Echte tarte tatin

    Echte tarte tatin

    33keer bewaard
    2uur


    75 personen hebben dit gemaakt

    Een klassiek recept uit Frankrijk, een omgekeerde taart met gekarameliseerde appels. Gebruik een goede bakvorm met een anti-aanbaklaag, zodat de taart netjes uit de vorm komt. Met de juiste bakvorm en dit recept krijg je een heerlijke gekarameliseerde taart met een knapperige bodem! Bekijk ook de video van dit recept.

    Ingrediënten
    Opbrengst: 1 taart

    • Deeg
    • 200 gr bloem
    • 125 gr suiker (basterd- of kristalsuiker)
    • snufje zout
    • 80 gr boter, zacht en in blokjes
    • 1 eierdooier
    • 25 ml water
    • Vulling
    • 60 gr boter
    • 80 gr suiker
    • 1 eetlepel suiker
    • 1 kilo appels, geschild, zonder klokhuis en in vieren

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 30min  ›  Extra tijd: 1uur in de koelkast  ›  Klaar in:2uur 

      Voor het deeg

    1. Zeef de bloem in een kom en voeg 125 gr suiker en een snufje zout toe. Maak een kuiltje in het midden en doe hier de blokjes boter in. Wrijf door elkaar tot een kruimelig deeg. Voeg eidooier en water toe en kneed het deeg tot een bal. Voeg eventueel een beetje meer water toe indien nodig. Stop met kneden zodra je een bal hebt. Wikkel het deeg in plastic huishoudfolie en leg 1-2 uur in de koelkast.
    2. Voor de vulling

    3. Smelt de boter in een ronde bakvorm met 23 cm doorsnee op middelhoog vuur. Voeg als de boter is gesmolten 80 gr suiker toe en meng goed door.
    4. Verdeel de appels zo dicht mogelijk bij elkaar in de vorm, met de ronde kant naar onderen. Bestrooi met de resterende suiker en laat op middelhoog vuur in ongeveer 12 minuten karameliseren.
    5. Haal de bakvorm van het vuur als de appels gekarameliseerd zijn en iets zacht. Als de appels zijn geslonken of er ruimte tussen de appels aanwezig is, schuif de appels dan naar het midden van de vorm, zo dicht mogelijk tegen elkaar aan. Laat iets afkoelen terwijl je ondertussen het deeg gaat bewerken.
    6. Taart bakken

    7. Verwarm de oven voor op 200°C.
    8. Haal het deeg uit het folie en leg op een met bloem bestoven oppervlak. Rol uit tot een lap van 5 mm dik en 3 cm groter dan de diameter van je appels, ongeveer 29 cm.
    9. Leg het deeg over de appels en stop het aan de randen onder de appels.
    10. Bak de taart 30 minuten in de voorverwarmde oven.
    11. Haal uit de oven, laat 10 minuten afkoelen en draai de taart dan om op een serveerschaal. Serveer je tarte tatin warm, gewoon zo, of met een beetje slagroom of crème fraîche.

    Video

    Tarte tatin
    Tarte tatin

    Recent bekeken

    Beoordelingen (4)

    Patty
    van
    3

    Echt zoooo lekker, deze appeltaart! - 26 aug 2013

    AlexElke
    van
    2

    Duidelijk recept en leuk om te maken... Wel opletten met de appeltjes dat je ze niet te lang laat opstaan. Tip: rol de deeg uit op een plastieken placemat, zo schuif je gemakkelijk de deeg over de appeltjes. - 24 sep 2015

    van
    0

    Recept is erg duidelijk en snel te maken. Taart smaakte heerlijk, vooral de bodem die een beetje knapperig was, met een bolletje ijs en een toef slagroom helemaal TOP! - 05 jul 2014

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren