Pompoentaart van flespompoen

    Pompoentaart van flespompoen

    5keer bewaard
    2uur


    16 personen hebben dit gemaakt

    Een creatieve manier om een flespompoen in iets heel lekkers om te toveren. Deze pompoentaart is favoriet bij ons thuis!

    Ingrediënten
    Opbrengst: 1 pompoentaart

    • Deeg
    • 300 gr bloem, plus extra om mee te bestuiven
    • 230 gr koude boter
    • 3 - 4 eetlepels suiker
    • 1/2 theelepel zout
    • 60 ml ijskoud water
    • Vulling
    • 1 flespompoen (voor 1/2 liter puree)
    • 2 eieren
    • 180 ml melk
    • 150 gr suiker
    • 2 theelepels kaneel
    • 1/2 theelepel kruidnagelpoeder
    • 1/2 theelepel gemberpoeder
    • 1 theelepel zout
    • 1/2 theelepel vanille-extract (optioneel)

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 1uur  ›  Bereiding: 1uur  ›  Klaar in:2uur 

      Deeg:

    1. Kneed alle ingrediënten voor het deeg goed samen en rol op tot een bal. Je kunt de ingrediënten eerst in een keukenmachine tot een kruimeldeeg mengen en daarna verder met de hand tot een deeg kneden. Pak de deegbal daarna in in plasticfolie en laat minimaal 1 uur in de koelkast rusten.
    2. Pompoenpuree

    3. Verwarm de oven voor op 200°C. Snij de flespompoen in 4 grote stukken en verwijder zaadjes en pulp. Vul een ovenschaal met een laagje water, leg de stukken flespompoen met het vruchtvlees naar beneden in de ovenschaal, dek af met aluminiumfolie, en zet 45 minuten in de oven. Halverwege eventueel wat water in de ovenschaal toevoegen om droogkoken te voorkomen. Na het bakken kun je makkelijk het vruchtvlees uit de pompoen scheppen en tot puree prakken met een vork. Gooi de schil van de pompoen weg. Zet het vruchtvlees apart. Je hebt ong. 500 ml puree nodig voor de taart.
    4. Verlaag de oventemperatuur naar 180°C.
    5. Vulling:

    6. Klop de eieren even flink los met een garde, zodat het iets gaat schuimen. Meng de pompoenpuree, losgeklopte eieren, suiker, melk, kaneel, kruidnagel, gember, zout en eventueel vanille-extract samen. Zet de vulling apart.
    7. Deegbodem voorbakken:

    8. Haal het deeg uit de koelkast en rol uit tot een ronde grote plak van ong 1/2 cm dik. Vet een lage glazen taartvorm met een doorsnede van ong 23 cm in met boter, bestuif met een beetje bloem, en bedek de bodem en randen met het deeg. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Leg een stuk bakpapier over de bodem en vul met bakbonen, linzen, of gewone gedroogde bonen. Dek de randjes van de taartvorm af met aluminiumfolie, zodat de randen niet te veel verkleuren tijdens het voorbakken. Bak de vorm 12 minuten voor in de voorverwarmde oven op 180°C.
    9. Laat de taartbodem 20 minuten afkoelen en verwijder alle folie en bakbonen. Linzen en gedroogde bonen kunnen weer opnieuw als bakbonen worden gebruikt, maar zijn niet langer eetbaar. Bewaar ze dus voor de volgende keer dat je weer gaat bakken.
    10. Taart vullen en bakken:

    11. Giet de vulling over de afgekoelde taartbodem, en bak 40-45 minuten in de voorverwarmde oven op 170°C - 180°C. Kijk af en toe of de randen niet te veel verkleuren. Dek anders losjes af met aluminiumfolie. De taart is klaar als de vulling van de taart stevig is geworden. Laat minimaal 30 minuten afkoelen voor het aansnijden.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (1)

    van
    2

    Was ontzettend lekker!!! Origineel, lekker gekruid. Dat was de eerste keer dat ik iets met pompoen heb gemaakt. Je kunt ook gewone pompoenen gebruiken. Nog een tip: In plaats van 45 minuten in de oven te stoppen, kun je het ook gewoon in een pannetje met water laten koken totdat het zacht genoeg is en je het schil eraf kunt halen. Nogmaals bedankt en deze zal ik zeker nogmaals een keer maken! - 04 okt 2014

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren