Moeders moussaka

    Moeders moussaka

    11keer bewaard
    1uur10min


    12 personen hebben dit gemaakt

    Lekker Grieks recept. Moussaka is een traditioneel gerecht gemaakt op basis van aubergine. Het valt elke keer weer in de smaak.

    Bellemay Drenthe, Nederland

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 4 aubergines
    • 2 uien
    • 500 gr lamsgehakt
    • 3 teentjes knoflook
    • 1 blik gewelde tomaten
    • 4 verse tomaten
    • 1 eetlepel Provençaalse kruiden
    • peper
    • zout
    • 1 theelepel kaneel
    • Parmezaanse kaas
    • paneermeel
    • klontjes boter
    • Voor de bechamelsaus
    • 40 gr boter
    • 40 gr bloem
    • 500 ml melk
    • 2 eieren
    • 1 eetlepel water

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 25min  ›  Bereiding: 45min  ›  Klaar in:1uur10min 

    1. Schil de aubergines, en snij ze in plakjes. Doe ze in een ovenschaal en bestrooi met zout.
    2. Voeg 100 ml water toe, en dek het af. Plaats 8 minuten in de magnetron op 750 watt. Daarna af laten koelen.
    3. Snipper de ui en bak dit met het gehakt. Bak het geheel totdat het gaar is.
    4. Voeg de geperste knoflook toe.
    5. Voeg het blik gewelde tomatenblokjes toe inclusief het sap.
    6. Snij de tomaten in stukjes, en voeg toe.
    7. Voeg de kruiden en het kaneel toe.
    8. Breng op smaak met peper en zout.
    9. Langzaam laten inkoken, en geregeld doorroeren.
    10. Spoel de aubergines af en dep de plakjes droog.
    11. Vet een (ronde) ovenschaal in met boter. Smelt 40 gr boter in een pan, en voeg de bloem toe. Blijf roeren tot het een glad geheel is. Laat dit ongeveer in 2 minuten gaar worden. Voeg vervolgens scheutje voor scheutje de melk erbij. Breng op smaak met wat zout. Voeg tot slot twee eierdooiers en 1 eetlepel water toe aan de saus.
    12. Bedek de bodem van de schaal met een laag aubergine.
    13. Vervolgens een laag gehaktmengsel.
    14. Bedek het gehakt dan met een laag Parmezaanse kaas.
    15. Bedek dit met een laagje bechamelsaus.
    16. Herhaal stap 12, 13, 14, en 15 tot de schaal gevuld is.
    17. Eindig met een laag gehaktmengsel.
    18. Hierover Parmezaanse kaas en paneermeel.
    19. Paar klontjes boter erop.
    20. 45 minuten in de hete luchtoven op 175°C.

    Tip

    Lekker met tzaziki.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren