"Kaviaar" linzensalade

    "Kaviaar" linzensalade

    2keer bewaard
    40min


    10 personen hebben dit gemaakt

    Beluga linzen, ofwel zwarte linzen, lijken op kaviaar en hebben een verfijnde smaak. Je kunt er de heerlijkste salades mee maken (en ze hebben een korte kooktijd!). Deze salade is zowel koud als lauwwarm erg lekker. Eet de salade de eerste avond bijvoorbeeld warm en de volgende dag als lunch koud.

    Ingrediënten
    Porties: 6 

    • Voor de linzen
    • 200 gr Beluga linzen
    • 1/2 ui, geschild (verder heel laten)
    • 5 teentjes knoflook, licht geplet
    • 1 laurierblaadje
    • 2 eetlepels olijfolie
    • 1/2 theelepel zout
    • 5 takjes tijm
    • Voor de dressing
    • 2 - 3 eetlepels sherry-azijn
    • 1/2 theelepel zout
    • zwarte peper, naar smaak
    • 120 ml gereduceerd kookvocht van de linzen
    • 3 eetlepels olijfolie
    • 2 eetlepels fijngehakte bieslook
    • Voor de salade
    • 1 rode paprika, heel fijn gesneden
    • 100 gr zongedroogde tomaten, klein gesneden
    • 3 eetlepels fijngesneden sjalot
    • 100 gr Danish blue schimmelkaas, verkruimeld

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 10min  ›  Bereiding: 30min  ›  Klaar in:40min 

      Linzen:

    1. Spoel de linzen af in een vergiet onder koud stromend water. Laat uitlekken. Vul een pan met deksel met 1 liter water en voeg de afgespoelde linzen, 1 halve geschilde ui, gekneusde knoflooktenen, laurier, olijfolie, zout en tijm toe. Breng aan de kook op hoog vuur. Als het kookt het vuur lager zetten en 15-20 minuten zachtjes laten koken met de deksel erop. Roer af en toe voorzichtig door de linzen. Proef of ze goed gaar zijn, en giet daarna af. Vocht niet weggooien! Dit gebruik je voor de dressing. Vang bij het afgieten dus al het kookvocht op in een grote kom!
    2. Verwijder de knoflook, ui, laurier en tijm uit de linzen. Bewaar de ui, en snij deze fijn als deze iets is afgekoeld. Zet opzij. Doe de linzen in een kom en zet in de koelkast om af te koelen.
    3. Dressing:

    4. Zet een steelpan op hoog vuur en reduceer het kookvocht van de linzen door het te laten koken en verdampen tot je ong. 120 ml over hebt. Schenk het gereduceerde vocht daarna in een kom of maatbeker en zet in de koelkast om af te koelen, ong. 15 minuten.
    5. Snij ondertussen de groenten voor de salade fijn.
    6. Hak de bieslook fijn. Meng sherry-azijn, zout, peper, olijfolie, de reductie, olijfolie, en bieslook samen in een kommetje. Zet opzij.
    7. Salade afmaken:

    8. Haal de linzen uit de koelkast, en hussel samen met de fijngesneden halve ui, zongedroogde tomaten, paprika en sjalot (de kaas nog niet, want die is voor garnering). Schep de dressing er voorzichtig door. Garneer met de verbrokkelde schimmelkaas.

    Tip

    Je kunt de linzen een paar dagen van te voren voorkoken en in de koelkast bewaren, zodat deze salade op een doordeweekse dag binnen 10 minuten op tafel staat.

    Beluga linzen

    Deze zwarte linzen hoeven dankzij hun korte kooktijd niet eerst geweekt te worden. Ze kunnen direct worden gekookt en zijn na ong. 20 minuten gaar.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren