Zweedse saffraanbroodjes

    (1)
    1 uur 15 minuten

    Heerlijke broodjes met ultieme smaakexplosie. In zweden worden ze gemaakt op het lichtfeest op 13 december. Ze worden gemaakt in een S in spiegelbeeld, maar het mag natuurlijk ook in andere vormen!

    mariagalletje

    Oost-Vlaanderen, België
    2 personen hebben dit gemaakt

    Ingrediënten
    Opbrengst: 12 broodjes

    • 250 ml melk
    • wat saffraandraden
    • 500-600 gr witte bloem
    • 1 zakje instangist van 7g
    • 50 gr fijne kristalsuiker
    • 50 gr ongezouten boter, zacht
    • 100 ml zure room, kamertemperatuur
    • 1/2 theelepel zout
    • 1 losgeklopt ei
    • 24 rozijnen
    • Verder nodig
    • 2 bakplaten met bakpapier

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 1uur  ›  Bereiding: 15min  ›  Klaar in:1uur15min 

    1. Vraag een volwassene om je te helpen voor het verwarmen van de melk. LET OP: de melk mag niet koken!
    2. Gooi de saffraandraadjes erbij en laat 10 min zitten.
    3. Meng 500 gr bloem met de gist, suiker, boter, zure room en het zout in een mengkom. Giet de warme melk erbij en kneed de massa met je (gewassen) handen tot deeg.
    4. Bestrooi het aanrecht met wat bloem en leg het deeg erop. Kneed het deeg tot een bal. Keer je bal regelmatig om tijdens het kneden. Blijf dit doen tot je een gladde en soepele bal hebt. Dat duurt ongeveer 4 tot 7 min. Als het deeg te klef wordt, moet je nog wat bloem toevoegen.
    5. Was de kom af en leg de deegbal in de schone, afgedroogde kom. Dek af met plasticfolie en zet op een warme plek. Laat net zo lang staan tot de deegbal 2 maal zo groot is geworden.
    6. Leg het deeg op het aanrecht en kneed gedurende 1 min. Verdeel in 12 gelijke stukken.
    7. Rol de stukken in 12 worstjes van 20 cm lang en draai ze in een S in spiegelbeeld. leg 6 Sjes op de ene bakplaat en 6 op de andere.
    8. Vet een flink stuk plasticfolie in en bedek hiermee de bakplaten (vette kant beneden). Laat je broodjes nog 30 minuten rijzen.
    9. Verwarm de oven voor tot 190°C, gasovenstand 5.
    10. Bedek de broodjes met het losgeklopt ei. In elk uiteinde duw je een rozijntje. Plaats de bakplaten in de oven. Bak ze ongeveer een kwartier gaar tot ze goed gerezen en lekker goudbruin zijn.

    Recent bekeken

    Beoordelingen en waarderingen
    Waarderingen op alle internationale sites:
    (1)

    Beoordelingen in het Nederlands (1)

    mariagalletje
    1

    verrukelijk!  -  27 okt 2013

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren