Koggetjestaart met caramel en chocoladefudge

  (1)
  10 uur

  Heerlijke, krokante, feestelijke taart voor ongeveer 12 personen. Met een heerlijke krokante bodem, zachte zoete tussenlaag van caramel. Afgedekt met een royale laag chocoladefudge, met krokante stukjes koek en gesmolten marshmallows voor een zachte bite (indien niet helemaal gesmolten) en een mooi marmereffect (bij helemaal gesmolten). Geschikt als dessert of verjaardagstaart.


  Noord-Holland, Nederland
  2 personen hebben dit gemaakt

  Ingrediënten
  Porties: 12 

  • Voor de bodem
  • 200 gram koggetjes (HEMA)
  • 80 gram roomboter
  • Voor de caramel
  • 400 ml gesuikerde gecondenseerde volle melk
  • Voor de chocoladefudge
  • 400 ml gesuikerde gecondenseerde volle melk
  • 300 gram fijne melkchocolade (35% cacaobestanddelen)
  • 50 gram (extra) pure chocolade
  • 100 gram koggetjes (HEMA)
  • 2 handjes marshmallows of andere spekjes

  Voeg toe aan boodschappenlijst
  Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
  Bekijk boodschappenlijst

  Bereidingswijze
  Voorbereiding: 3uur  ›  Bereiding: 2uur  ›  Extra tijd: 5uur in de koelkast  ›  Klaar in:10uur 

  1. Verwijder het etiket van het blikje gecondenseerde melk. Plaats het blikje in een pan met ruim water en kook deze gedurende 3 uur zachtjes, zodat de gecondenseerde melk in caramel verandert. Zorg ervoor dat het blikje altijd volledig onder water blijft, anders kan deze exploderen.
  2. Bekleed de bodem van een springvorm (diameter 24 cm) met bakpapier en vet de vorm goed in. Bekleed de zijkant ook met een reep bakpapier rondom. Verkruimel 200 gram koggetjes (dit zijn roomboterkoekjes met een soort butterscotchstukjes erin, te koop bij HEMA), helemaal fijn. Persoonlijk vind ik de keukenmachine het best resultaat geven, maar verkruimelen met de hand of stukslaan kan natuurlijk ook.
  3. Smelt 80 gram roomboter in een pannetje op laag vuur en roer dit door de verkruimelde koggetjes. Als het geheel goed gemengd is kan je het mengsel in de springvorm storten. Verdeel het geheel gelijkmatig en druk goed aan met de bolle kant van een lepel. Laat de bodem ongeveer een uur rusten in de koeling (max. 7°C).
  4. Als de caramel klaar is laat je deze afkoelen totdat het blikje handwarm is. Nu kun je het blikje veilig openen en is de caramel nog zacht genoeg om makkelijk aan te brengen. Lepel de caramel uit het blikje op de taartbodem. Verdeel de caramel gelijkmatig met de bolle kant van een lepel. Zet de taart nu weer terug in de koeling en laat deze ongeveer 2 uur rusten, zodat de taart goed door en door koud is. Dit is belangrijk, anders stolt de warme fudgelaag bij de volgende stap niet snel genoeg.
  5. Breek de chocolade in kleine stukjes. Snijd of knip de marshmallows of spekjes in stukjes van ca. 0,5 cm. Verkruimel 100 gram koggetjes in de keukenmachine.
  6. Verwarm 400 ml gecondenseerde melk in een pan met anti-aanbaklaag en smelt de chocolade hierin. Blijf steeds goed roeren. Als alle chocolade volledig gesmolten is, voeg je de verkruimelde koggetjes toe. Als de verkruimelde koggetjes goed door het chocolademengsel gemengd zijn voeg je de marshmallows toe. Blijf voortdurend roeren. Marshmallows smelten snel, afhankelijk van je voorkeur kan je ervoor kiezen om de marshmallows helemaal of maar gedeeltelijk te laten smelten. Ik koos ervoor om ze vrijwel helemaal te laten smelten.
  7. Als de marshmallows voldoende gesmolten zijn, haal je de pan van het vuur. Haal nu de taartbodem uit de koelkast en giet hier de warme chocoladefudge op. Na 15-20 minuten is de fudgelaag voldoende afgekoeld om de taart weer terug te plaatsen in de koeling. Laat de taart minimaal 3 uur in de koeling staan (een hele nacht is het beste), zodat alle lagen goed gestold zijn. Dek de taart het eerste uur dat deze in de koeling staat niet af, om condensvorming te voorkomen. Omdat de taart niet afgedekt is, is het belangrijk om deze boven in de koeling te plaatsen om besmetting te voorkomen.
  8. Als de taart voldoende opgestijfd is kan je de taart snijden. Gebruik hiervoor een groot scherp (koks)mes. Doordat de tussenlaag van caramel vrij zacht blijft, werkt dit het beste.

  Tip

  Gecondenseerde melk kan je o.a kopen bij de grotere filialen van Albert Heijn. Je vindt het in het schap met "exotische" producten.

  Recent bekeken

  Beoordelingen en waarderingen
  Waarderingen op alle internationale sites:
  (1)

  Beoordelingen in het Nederlands (1)

  0

  lekker smeuïg  -  26 jul 2014