Rijstevlaai

    Rijstevlaai

    9keer bewaard
    40min


    2 personen hebben dit gemaakt

    Rijst met boter en suiker op een lekkere boterham

    Marco California, Verenigde Staten

    Ingrediënten
    Porties: 10 

    • 290 g volkorenmeel
    • 1 1/2 theelepel zout (6 g)
    • 90 g en 1 theelepel suiker
    • 325 ml water
    • 3 theelepels (1 zakje) gist
    • 290 g bloem
    • 2 eetlepels (30 ml) olijfolie
    • 250 g witte rijst
    • water om de rijst te koken (ca. 1/2 liter)
    • 50-75 g suiker voor de rijst
    • 550 ml melk
    • 1/2 theelepel kaneel
    • (eventueel) een klontje boter

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 20min  ›  Klaar in:40min 

    1. Spoel een klein kommetje om met water, en doe er een theelepel suiker in
    2. Meet 200 ml water af in een maatbeker, breng een beetje water aan de kook, en vul de maatbeker aan tot 325 ml met kokend water (dit om water van ongeveer lichaamstemperatuur te krigen)
    3. Roer even in het water, giet dan de helft in het kommetje met suiker, voeg het gistpoeder toe en roer het goed, om alle gist op te lossen
    4. Doe het zout in een grote kom, voeg het volkorenmeel toe, maak er een kuiltje in, doe daarin de suiker en de olijfolie, en dan de rest van het lauwe water
    5. Begin langzaam in het midden te roeren met een stevige houten lepel, en meng het dan goed door elkaar, en strooi dan de bloem erover,
    6. In een paar minuten komt de gedroogde gist weer tot leven en begint het te schuimen, giet het dan over de bloem in de kom en roer alles door elkaar, eerst met de houten lepel, dan met de hand. Laat het een paar minuten rusten als het goed gemengd is.
    7. Kneed het deeg acht tot tien minuten direct op het aanrecht (als het geen tegeltjes zijn) of op een zware snijplank: knijp het samen tussen vingers en bovenhand, druk het plat met de handpalmen, draai het een kwartslag, en knijp en druk het weer samen; druk het deeg af en toe plat tot een lap en vouw die dubbel, druk het weer samen enz.
    8. Maak een bal van het deeg, doe het in de grote kom, dek die af, en laat het op een warme plaats een uur rijzen.
    9. Vet een vlavorm in (rond, 30 cm doorsnede, of twee van 20 cm, of twee vierkante van 20x20 cm) en bestuif met bloem.
    10. Verdeel het deeg in twee stukken, en rol er een uit tot de grootte van de bakvorm, inclusief de opstaande randen (maak van de tweede helft van het deeg een andere vlaai of een krentenbroodje of krentenbollen.)
    11. Leg het deeg in de bakvorm, en maak er met een vork gaatjes in, en laat het weer een uur of zo rijzen op een warme, tochtvrije plaats.
    12. Verwarm de oven voor op 225 C,
    13. Breng de rijst met de melk aan de kook in de magnetron, doe het dan in een pannetje en laat het op laag vuur zachtjes kokend gaar worden.
    14. Meng de suiker en kaneel door de rijst.
    15. Leg de gekookte rijst voorzichtig op de vlabodem als die voldoende gerezen is, strijk het zonder drukken lichtjes een beetje glad.
    16. Bak de vlaai ca. 19 minuten (zet voor de zekerheid twee keukenwekkers) haal hem uit de vorm en laat hem afkoelen op een rekje.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (2)

    van
    1

    dat is geen rijstevlaai dat ziet heel vies uit - 30 dec 2012

    BarbaraLeeParsons
    0

    Dit recept is zeer goed. Het doet me denken aan Amerikaanse rijst en broodpudding. Dank je wel Marco - 14 mrt 2013

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren