Fries suikerbrood

  (4)
  2 uur 20 minuten

  Heerlijk zelfgebakken Fries suikerbrood. Naar mijn mening alsof ik het in Friesland bij de warme bakker heb gekocht.

  Jet

  Gelderland, Nederland
  76 personen hebben dit gemaakt

  Ingrediënten
  Opbrengst: 1 suikerbrood

  • 350 gr bloem
  • 150 ml volle melk
  • 10 gr suiker
  • 7 gr (1 zakje) gist
  • 1 theelepel zout
  • 20 gr gesmolten boter
  • 1 ei, losgeklopt
  • 3 eetlepels gembersiroop
  • Vulling
  • 150 gr kandijsuiker
  • 1 theelepel kaneel
  • 15 gr gesmolten boter
  • Verder nodig
  • 1 kleine aluminium bakvorm
  • extra gesmolten boter, om in te vetten
  • extra suiker, voor het bestrooien

  Voeg toe aan boodschappenlijst
  Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
  Bekijk boodschappenlijst

  Bereidingswijze
  Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 30min  ›  Extra tijd: 1uur30min rijzen  ›  Klaar in:2uur20min 

   Gistmengsel:

  1. Verwarm de melk ongeveer 20 seconden in de magnetron tot deze lauwwarm is en roer er vervolgens de suiker en gist door. Laat 10 minuten staan, het mengsel zal schuimig worden.
  2. Kneden en 1e rijs:

  3. Zeef de bloem, voeg zout toe, en zet apart. Klop het ei los en houd 1 eetlepel ei apart. Voeg 2 eetlepels gembersiroop, het gistmengsel, 20 gr gesmolten boter, en het ei (behalve de 1 eetlepel) aan de bloem toe. Kneed tot een soepel deeg. Vet een grote kom in met een beetje zonnebloemolie, leg het deeg erin, dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het deeg op een warme plek in het huis (ongeveer 30°C) 1 uur rijzen.
  4. Invetten:

  5. Vet het aluminium bakblik in met afgekoelde gesmolten boter, bestrooi met suiker en besprenkel met 1 eetlepel gembersiroop. Meer suiker en meer gembersiroop geeft een kleffer suikerbrood, indien gewenst.
  6. Kandijvulling en 2e rijs:

  7. Meng de kandijsuiker, 15 gr gesmolten boter en kaneelpoeder samen.
  8. Rol het deeg uit in een rechthoek (+/- 2 cm dik) en voeg de helft van de kandijsuiker toe. Vouw het deeg dubbel en kneed de suiker goed met de hand door het deeg. Rol weer uit tot een rechthoek, voeg de rest van de kandijsuiker toe en vouw weer dubbel. Kneed weer door het deeg.
  9. Maak een rechthoek die in de breedte niet langer is dan het bakblik en rol het deeg op. Knijp naden dicht met je vingers en leg het deeg met de naad naar beneden in het ingevette bakblik. Dek af met een vochtige theedoek en laat 30 minuten op een warme plek rijzen.
  10. Vormen en afbakken:

  11. Verwarm de oven voor op 190°C.
  12. Bestrijk het gerezen brood met het overgebleven ei en bestrooi met een laagje gewone suiker. Bak het brood in de voorverwarmde oven in ongeveer 30 minuten goudbruin.
  13. Snijd het brood niet gelijk aan als het gaar is (al wil je dat wel!), laat ongeveer 20 minuten in de vorm afkoelen. Haal daarna uit de vorm en snij in plakken.

  Alternatief: In de broodbakmachine

  Je kunt voor dit recept ook een broodbakmachine gebruiken. Voer stap 1 wel uit, maar sla stap 2 over. Laat dus de gist in de melk schuimig worden, en voeg daarna eerst alle natte ingrediënten aan de broodbakmachine toe (gist-melkmengsel, 20 gr gesmolten boter, 2 eetlepels gembersiroop, en bijna het hele ei), gevolgd door de droge ingrediënten (bloem, zout). Zet de machine op de deegstand waarin het deeg ook gaat rijzen, maar niet bakken! Ga daarna verder met stap 3 van het recept.

  Rijstip:

  Soms is het lastig een warme rijsplek voor je brood te vinden. Ik doe het volgende: zet de oven 1 minuutje aan op 150°C, zet de oven uit, wacht 5 minuten, en gebruik de oven dan als warme omgeving om het brood te laten rijzen. Dat werkt bij mij erg goed. Zorg ervoor dat de oven niet te warm wordt, je wilt ongeveer een omgeving van 25-30°C (en zet de oven nooit aan als je brood aan het rijzen is!).

  Recent bekeken

  Beoordelingen en waarderingen
  Waarderingen op alle internationale sites:
  (4)

  Beoordelingen in het Nederlands (3)

  van
  10

  Ik heb het brood een keer met kandijsuiker gemaakt, maar dat loste helemaal op. Kenmerk van Fries suikerbrood is toch wel de knapperige stukjes suiker. Dus speciaal suikerbrood-suiker bij de molenaar gehaald; werkte perfect! Verder heb ik in plaats van een aluminium wegwerp bakblik (als op de foto) een gewoon klein brood bakblik gebruikt. Gaat ook goed.  -  26 feb 2016

  marjel75
  van
  1

  Dit suikerbrood is echt de moeite waard om te maken. Zeker als je zoals ik onder de rivieren woont en niet vaak in een Friese bakkerij komt!  -  26 aug 2014

  Willemieke
  0

  Heerlijk! Precies zo uitgevoerd als er staat en perfect gelukt! Tweede versie staat nu te rijzen 😁  -  22 dec 2017