Zelfgemaakte merguez (pittige worstjes)

  (5)

  Merguez is een pittig worstje dat oorspronkelijk uit Noord-Afrika komt. Deze zelfgemaakte versie van merguez worst wordt met lamsvlees bereid en met zelfgemaakte harissa gekruid (zie recept in voetnoot). Bekijk ook de video van dit recept!


  15 personen hebben dit gemaakt

  Ingrediënten
  Opbrengst: 20 tot 25 worstjes

  • 1 kilo lamsschouder, met bot
  • 450 gr zelfgemaakte harissa
  • 1 eetlepel zout
  • schapendarm

  Voeg toe aan boodschappenlijst
  Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
  Bekijk boodschappenlijst

  Bereidingswijze
  Voorbereiding: 1uur  ›  Extra tijd: 1uur afkoelen  ›  Klaar in:2uur 

  1. Verwijder het bot uit de lamsschouder, en snij het lamsvlees daarna in blokjes van ongeveer 2cm.
  2. Stop het vlees in een vleesmolen en selecteer de middelste plaat.
  3. Kruid het lamsvlees met de harissa en het zout. Meng goed, dek daarna af en zet minstens 1 uur tot een hele nacht in de koelkast.
  4. Laat de schapendarm tenminste 30 minuten in koud water weken. Nu ga je de darm van binnen uitspoelen door het wijde uiteinde van een kleine trechter tegen de kraan aan te houden en een uiteinde van de darm over de trechter te schuiven. Houd de darm met één hand goed vast om de trechter en zet met de andere hand de kraan iets open en laat zo voorzichtig koud water door de darm lopen. Het voordeel hiervan is dat overtollig zout wordt verwijderd en de darm goed opengaat, wat het vullen straks makkelijker maakt.
  5. Maak de kleinste trechter aan de vleesmolen vast (of gebruik een worstvuller met een kleine trechter) en trek voorzichtig de hele schapendarm over de trechter.
  6. Duw het vleesmengsel door de trechter, maar stop zodra het vleesmengsel uit de trechter komt. Maak een knoopje in het uiteinde van de darm.
  7. Duw dan de rest van het vleesmengsel door de trechter en vul de darm, terwijl je de worst met je andere hand ondersteunt. Eenmaal klaar, leg je weer een knoopje in de darm.
  8. Draai de worstjes verschillende keren rond om ze in de gewenste lengte te verdelen. Wissel de draairichting bij elk worstje af (draai de éne keer linksom en bij het volgende worstje rechtsom, etc).
  9. Prik met een dunne metalen prikker 2 tot 3 kleine gaatjes in elk worstje, zodat er tijdens het bakken lucht kan ontsnappen.
  10. Bak ze zoals gewenst, bewaar ze tot 3 dagen in de koelkast, of 3 maanden in de vriezer

  Doe de smaaktest

  Voor het beste resultaat is het aan te raden om 1 tot 2 eetlepels van het vleesmengsel in een pan te bakken, voordat je het vleesmengsel laat koelen in stap 3. Rol het vlees op in een klein balletje en bak het in een pan gaar. Proef daarna of het vlees lekker is gekruid. Zo niet, dan kun je het nu nog aanpassen.

  Recept voor zelfgemaakte harissa

  In dit recept wordt uitgegaan van dit zelfgemaakte harissa recept. Harissa uit een tube is vele malen pittiger, dus voeg in dat geval slechts een paar theelepels of eetlepels toe. Zelfgemaakte harissa is ook vrij pittig, dus voeg eventueel eerst 200 gr toe, bak een klein balletje in de pan en proef of de gewenste pittigheid is bereikt.

  Kookhulp:

  Lees het artikel hoe je zelf worst maakt door hier te klikken

  Video

  Zelfgemaakte merguez
  Zelfgemaakte merguez

  Recent bekeken

  Beoordelingen en waarderingen
  Waarderingen op alle internationale sites:
  (5)

  Jouw beoordeling

  Waardeer met sterren