Pruimentaart met frangipane

    Pruimentaart met frangipane

    7keer bewaard
    10min


    13 personen hebben dit gemaakt

    Deze pruimentaart met een harde bodem en een heerlijke amandelvulling kun je maken met pruimen, die je meebakt, of je bakt de bodem met vulling en belegt deze (na het bakken en afkoelen) met vers fruit, zoals aardbeien of andere rode vruchten! Je kunt een hele grote fruittaart maken, of 8-12 kleine taartjes.

    Lisa Zuid-Holland, Nederland

    Ingrediënten
    Opbrengst: 1 taart

    • 8 grote pruimen, zonder pit en in partjes gesneden
    • Deeg
    • 250 gr bloem
    • snufje zout
    • 80 gr suiker
    • 100 gr koude boter
    • 1 eierdooier
    • 50 ml water
    • Frangipane
    • 100 gr boter, op kamertemperatuur
    • 100 gr suiker
    • 1 ei
    • 100 gr gemalen amandelen (of amandelmeel)

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 10min  ›  Klaar in:10min 

    1. Om het deeg te maken: meng bloem, zout en suiker. Wrijf de boter met je vingers door het mengsel tot het op broodkruimels lijkt. Voeg eierdooier en water toe en kneed tot een bal. Wikkel in plastic folie en leg minstens 1 uur in de koelkast.
    2. Verwarm de oven voor op 180°C.
    3. Maak de frangipane door de zachte boter en de suiker in een mengkom met een mixer tot een licht en romig geheel te kloppen. Voeg dan het ei toe en mix goed door. Mix vervolgens het amandelmeel erdoor.
    4. Rol de lap deeg uit zodat je de bodem en randen van een ronde lage taartvorm (+- 24 cm doorsnee) kan bedekken. Snij de randjes netjes af.
    5. Verspreid de frangipane over de taartbodem. Leg hierop de pruimen, met de snijkant naar onderen.
    6. Bak de taart in de voorverwarmde oven in ongeveer 45 minuten (25 minuten voor kleine taartjes) tot het deeg goudbruin is en de pruimen zacht.

    Kleine aardbeientaartjes

    Wil je kleine (aardbeien)taartjes maken, bedek dan individuele vormpjes met het deeg de frangipane (nog niet het fruit!) en bak deze in ongeveer 25 minuten gaar en goudbruin. Als de taartjes afgekoeld zijn, kun je deze beleggen met in plakjes gesneden aardbeien, of ander rood fruit. Eventueel kun je het fruit nog bestrooien met wat poedersuiker voor het serveren.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (2)

    van
    2

    Groot succes!! met een kleine eigen twist - 26 aug 2015

    van
    0

    Heel lekker! - 18 jul 2016

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren