Biefstuk met truffelboter en aardappelgratin

    Biefstuk met truffelboter en aardappelgratin

    2keer bewaard
    1uur30min


    1 persoon heeft dit gemaakt

    Gebruik voor dit recept het liefst Limosin-biefstuk (Limosin is een speciaal koeienras), maar gewoon biefstuk is ook goed mogelijk. De biefstuk wordt geserveerd met gremolata-truffelboter en gratin dauphinois, ofwel aardappelgratin.

    Herman Meijers Kookstudio Gelderland, Nederland

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • Voor de ribeye
    • 600 gram biefstuk
    • 2 el gehakte peterselie
    • 100 gram boter
    • 1 tl citroenrasp
    • 2 tenen knoflook
    • 1 el truffelpasta
    • olijfolie
    • Voor de gratin dauphinois
    • 1 teen knoflook
    • 60 gram boter
    • 1 kilo vastkokende aardappelen in dunne plakken (Nicola bijv.)
    • snuf verse nootmuskaat
    • 125 gram Gruyère, grof geraspt
    • 2 dl melk
    • zout en peper

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 1uur  ›  Extra tijd: 15min rusten  ›  Klaar in:1uur30min 

    1. Een ondiepe ovenschaal met een doormidden gesneden teen knoflook inwrijven en royaal met boter insmeren. Schik de helft van de aardappelschijven in de schaal en strooi er de helft van de kaas en wat zout en versgemalen peper en een snuf nootmuskaat over. Verdeel er dan 30 gram in stukjes gesneden boter over. Leg hierop de tweede laag aardappel en herhaal de werkwijze als hierboven. Giet de melk in een pan en breng deze langzaam aan de kook en verdeel deze goed over het aardappelmengsel. Zet de schaal ongeveer 50 minuten in een oven van 180°C.
    2. Voor het vlees de boter zacht laten worden in de magnetron en deze mengen met de peterselie, de citroenrasp, knoflook en truffelpasta. In huishoudfolie tot een rol vormen en op laten stijven in diepvries of koelkast.
    3. Het vlees verdelen in plakken van 125 gram en deze in een mengsel van hete boter en olie mooi bruin bakken (circa drie minuten per kant). De tranches vlees op een groot bord leggen met daarop een omgekeerd diep bord en in een oven van 80°C circa 15 minuten laten rusten. Het vlees over vier voorverwarmde borden verdelen met daarop de kruidenboter. De gratin in zijn eigen schaal opdienen.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren