Linzenvlaai met appel

    Linzenvlaai met appel

    1keer bewaard
    50min


    2 personen hebben dit gemaakt

    De Limburgse vlaai is gistdeeg vlaai. Met uitzondering van de linzenvlaai, dit is een kneeddeeg met bakamoniak. De linzenvlaai heeft niets te maken met linzen, een soort peulvrucht. Waarschijnlijk komt de naam van Linzerdeeg, een Oostenrijks deeg wat er iets op lijkt. De linzenvlaai kon langer bewaard worden dan de gistdeeg vlaai. Met de kermis was dit de laatste vlaai die op tafel kwam, want als die overbleef kan je hem nog een paar dagen bewaren.

    Limburg, Nederland

    Ingrediënten
    Opbrengst: 1 vlaai

    • 400 gr zelfrijzend bakmeel
    • 200 gr witte basterdsuiker
    • 200 gr boter
    • 1 zakje vanillesuiker
    • 1 ei
    • 4 appels, b.v. Jonagold, Elstar (geen harde appels, die worden niet gaar, of je moet ze voorkoken)
    • scheutje citroensap
    • handvol rozijnen, of meer naar smaak
    • 1 eetlepel suiker, of meer naar smaak
    • 1 theelepel kaneel, of meer naar smaak
    • 1 ei, losgeklopt
    • suiker, om te bestrooien

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 30min  ›  Klaar in:50min 

    1. Verwarm de oven voor op 175˚C. Vet een vlaaivorm in. Laat de rozijnen even in warm water wellen terwijl je het deeg maakt.
    2. Doe het zelfrijzend bakmeel, basterdsuiker, boter, vanillesuiker en het ei bij elkaar en kneed het tot een bol. Leg deze afgedekt ongeveer 1 uur in de (koele) kelder of in de koelkast.
    3. Schil de appels en snij ze klein. Dat kan in dunne schijfjes maar ook in kleine blokjes. Doe er wat citroensap over (niet teveel) tegen het verkleuren. Voeg de uitgelekte rozijnen, suiker en kaneel toe en meng het goed door elkaar (als je niet van rozijnen houd laat je ze weg).
    4. Pak 2/3 van het deeg, rol dit uit en leg het in een ingevette vlaaivorm. Verdeel de appels over het deeg. Rol de rest van het deeg uit en snij het tot latjes. Leg deze als een vlechtwerk op de vlaai. Klop een ei los met een beetje water en strijk de rand van de vlaai en de latjes af. Strooi er suiker op.
    5. Bak de vlaai gedurende een half uur in de voorverwarmde oven, tot ze mooi bruin is. Laat even afkoelen in de vorm (of je moet een vorm hebben met losse bodem, die zijn super gemakkelijk). Haal de vlaai uit de vorm en laat op een rooster afkoelen.

    Tip

    Je kunt voor de vulling ook zachte peren gebruiken of een combinatie van peren en appels. Ook ander fruit kan er goed op. Wil je geen raster erop, kun je ook een dunne plak maken en die erop leggen, maar je moet er dan wel minstens 6 tot 8 gaatjes in maken (dit doe je met een mes of met een schaar). Ik hoop dat het goed zal smaken. Serveer ook eens met slagroom!

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren