Boudin blanc (Franse witte worst)

    Boudin blanc (Franse witte worst)

    Voeg toe aan favorieten!
    4uur


    Maak dit als eerste!

    Boudin blanc is een witte worst, een specialiteit uit de regio Champagne-Ardenne in Frankrijk. Traditioneel werd dit met Kerst gegeten, maar nu ook het hele jaar door. Een overheerlijk worstje, gemaakt van o.a. gekookt kippenvlees, ham, champignons en kruiden. Bekijk de video van dit recept!

    Ingrediënten
    Opbrengst: 10 worstjes

    • 500 gr gaar kippenvlees, zonder vel
    • 250 gr ham
    • 200 ml melk
    • 150 gr brood (zonder korst), in kleine stukjes
    • 1 klontje boter
    • 400 gr champignons, zeer fijn gesneden
    • 4 sjalotjes, fijngesneden
    • sap van 1/2 citroen
    • 2 eieren, gesplitst
    • 200 ml crème fraîche
    • 100 ml sherry
    • 100 gr gemalen amandelen
    • snufje paprikapoeder
    • snufje cayennepeper
    • snufje gedroogde tijm
    • zout en versgemalen zwarte peper
    • handvol peterselie, fijngesneden
    • 1 klein potje truffelschaafsel (optioneel)
    • 1 worstvel (varkensdarm)
    • 1 rode peper
    • 1 laurierblad
    • 2 eetlepels boter

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 2uur  ›  Bereiding: 1uur  ›  Extra tijd: 1uur rusten  ›  Klaar in:4uur 

    1. Snijd de kip en ham grof in stukjes en doe ze in een keukenmachine. Zet aan tot het vlees fijngesneden is. Hou apart.
    2. Doe het melk en het brood in een pan op laag vuur. Blijf roeren tot het mengsel op een soort pasta gaat lijken. Haal van het vuur en zet apart.
    3. Smelt de klont boter in een grote koekenpan. Voeg de sjalotjes, champignons en citroensap toe. Roerbak tot ze zacht zijn en het vocht verdampt is. Haal van het vuur en laat afkoelen.
    4. Meng in een grote kom het vleesmengsel, broodmengsel en champignonmengsel. Voeg de eidooiers, crème fraîche, sherry, gemalen amandelen, paprikapoeder, cayennepeper, tijm, zout en peper toe. Mix goed door met je handen.
    5. Klop de eiwitten goed stijf. Schep dit voorzichtig door het worstmengsel. Meng als laatste peterselie en truffelschaafsel erdoor. Dek af en zet 1 uur in de koelkast.
    6. Week het worstvel 30 minuten in koud water. Spoel het van binnen en buiten goed af.
    7. Maak een middelgrote trechter aan de vleesmolen vast en trek voorzichtig de hele varkensdarm over de trechter. Duw het vleesmengsel door de trechter, maar stop zodra het vleesmengsel uit de trechter komt. Maak een knoopje in het uiteinde van de darm. Duw dan de rest van het vleesmengsel door de trechter en vul de darm, terwijl je de worst met je andere hand ondersteunt. Eenmaal klaar, leg je weer een knoopje in de darm.
    8. Draai de worstjes verschillende keren rond om ze in de gewenste lengte te verdelen. Wissel de draairichting bij elk worstje af (draai de éne keer linksom en bij het volgende worstje rechtsom, etc).
    9. Leg de worstjes in een grote pan lauwwarm water, met het laurierblad en het pepertje. Verhit op laag vuur, tot net onder het kookpunt (ongeveer 90°C) en laat zo 40 minuten gaan. Giet af en spoel de worstjes onder koud water af om het kookproces te stoppen.
    10. Om te serveren: bak de worstjes in de resterende twee eetlepels boter in een koekenpan op middelhoog vuur, ongeveer 7 minuten per kant.

    Om te serveren

    Serveer bij deze worstjes bijvoorbeeld deze eenvoudige romige mosterdsaus.

    Eieren splitsen

    In deze video laten we je 4 methodes zien hoe je gemakkelijk eieren kunt splitsen.

    Video

    Boudin blanc
    Boudin blanc

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren