Zelfgemaakte ketchup

    Zelfgemaakte ketchup

    Voeg toe aan favorieten!
    4uur


    2 personen hebben dit gemaakt

    Als je tuin vol staat met tomaten, dan is dit een fantastisch recept om het overschot aan tomaten te verwerken, zodat je er het hele jaar nog plezier van hebt. En zelfgemaakte ketchup smaakt uiteraard vele malen beter dan de ketchup die je in de winkel koopt. Bekijk ook de video van dit recept.

    Ingrediënten
    Opbrengst: 5 potten van elk 500 ml

    • 5 kilo tomaten
    • 1 eetlepel olie
    • 1 grote ui, fijn geraspt
    • 500 gr kristalsuiker
    • 75 ml witte wijnazijn
    • 3 eetlepels mosterd
    • 2 eetlepels zout
    • 1 theelepel gemalen nootmuskaat
    • 5 hele kruidnagels, gemalen
    • 5 pimentbessen, gemalen
    • zwarte peper, naar smaak

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 3uur40min  ›  Klaar in:4uur 

    1. Snij de boven- en onderkant van de tomaten in. Leg ze in een grote kom of pan en schenk er kokend water over. Laat een paar minuten staan en laat dan uitlekken. Pel de tomaten en druk ze vervolgens door een fijne zeef.
    2. Verhit de olie in een grote sauspan (of soeppan) op middelhoog vuur. Voeg de geraspte ui toe en bak tot het zacht is en het vocht verdampt is. Voeg de tomaten toe met alle andere resterende ingrediënten. Meng goed door en laat 2-3 uur zachtjes koken, zonder deksel, op laag vuur.
    3. Vul gesteriliseerde potten met de hete ketchup, maar laat 5 mm onder de rand vrij. Draai gesteriliseerde deksels op de potten.
    4. Zet de potten in een grote pan met een theedoek op de bodem. Schenk er water bij tot net onder de deksels. Doe een deksel op de pan en breng aan de kook. Laat 10 minuten koken.
    5. Haal van het vuur en laat in het water afkoelen. Haal ze dan uit de pan en laat ze verder een nacht afkoelen. Als er potten zijn die niet goed luchtdicht zijn, moet je deze in de koelkast bewaren en binnen 2 weken gebruiken. De goed gesealde potten zijn te bewaren op een koele, donkere plek, tot je ze opent.

    Video

    Zelfgemaakte ketchup
    Zelfgemaakte ketchup

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren