Gebraden gans met portsaus

  (26)
  3 uur 30 minuten

  Ik heb deze gebraden gans verschillende keren gemaakt, en het is geweldig. Een perfecte kerstmaaltijd!


  69 personen hebben dit gemaakt

  Ingrediënten
  Porties: 10 

  • 1 hele gans
  • zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
  • 4 sneetje krokant witbrood
  • 3 uien
  • 2 stengels selderie
  • 2 wortels
  • 250 ml kokend water
  • 250 ml droge witte wijn
  • 4 eetlepels roodbruine port (tawny)
  • 5 eetlepels witte bloem
  • 750 ml kippenbouillon

  Voeg toe aan boodschappenlijst
  Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
  Bekijk boodschappenlijst

  Bereidingswijze
  Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 3uur  ›  Klaar in:3uur30min 

  1. Het losse vet van de gans snijden. Nek verwijderen, in grote stukken snijden en bewaren. Spoel de gans aan de binnen- en buitenkant schoon en dep hem droog. Prik over de gehele gans gaatjes in het vel en strooi er naar smaak zout en peper over.
  2. De nekholte losjes met brood vullen. Het vel van de nek onder het lijf vouwen en met een cocktailprikker vastzetten.
  3. 1 ui in vieren delen, de selderie snijden en de gans met de groenten vullen. De poten losjes samenbinden met keukengaren en steek de poten door de onderste huidflap.
  4. Leg de gans met het borstbeen naar boven in een diepe braadslee.
  5. Resterende 2 uien en wortel in grote stukken snijden. Ui, wortel, stukken nek en orgaanvlees over de braadslee verdelen. Rooster de gans 30 minuten in het midden van de oven op 220°C/gasstand 7.
  6. De temperatuur verlagen naar 160°C/gasstand 3. Schenk voorzichtig kokend water over de gans (uitkijken voor spetteren!) Verder roosteren (2-2 1/2 uur) en daarbij elke 20 minuten het vet afschuimen en de gans met behulp van een metalen bekertje met het braadvocht bedruipen.
  7. Tegen het eind van het roosteren moet de temperatuur van het vlezige stuk van de bout 80°C zijn. De gans is gaar als het vleesvocht helder is u met een vork in de bout prikt.
  8. Leg de gans op een verwarmde schaal. Cocktailprikker en garen verwijderen. Losjes onder aluminiumfolie afdekken en tot serveren warmhouden.
  9. Met een schuimspaan groenten, stukken nek en orgaanvlees uit de braadslee scheppen. Het vet van het braadvocht scheppen en bewaren. Op het fornuis op een matig hoog vuur de braadslee met witte wijn en port afblussen en de aangebakken stukjes van de bodem schrapen. Kippenbouillon erbij schenken en laten koken tot de jus tot ong. de helft geslonken is.
  10. In een zware sauspan van 3 liter 4 eetlepels bewaard vet en bloem opkloppen en de roux op een matig laag vuur koken. Blijven kloppen om klontvorming tegen te gaan. Wijnmengsel erbij schenken, de jus al kloppend aan de kook brengen, het vuur laag zetten en de jus frequent kloppend in ong. 5 minuten laten indikken.
  11. Zout en peper naar smaak toevoegen en de jus in een verwarmde juskom schenken.

  Recent bekeken

  Beoordelingen en waarderingen
  Waarderingen op alle internationale sites:
  (26)