"Pateekes" voor bij de koffie

    "Pateekes" voor bij de koffie

    3keer bewaard
    35min


    2 personen hebben dit gemaakt

    Als grote koffieliefhebber vind ik niets zo lekker als "extraatje" hierbij dan die lekkere bladerdeeggebakjes met banketbakkersroom en vers fruit van bij de bakker. Je kan deze echter ook heel gemakkelijk zelf maken, zonder veel moeite en best wel snel klaar! Uit dit recept haal je ongeveer 10 gebakjes.

    Ingrediënten
    Opbrengst: 10 gebakjes

    • 2 rollen bladerdeeg (werkt ook prima met kruimeldeeg)
    • 500 ml melk
    • 120 ml volle slagroom
    • 6 eidooiers
    • 90 gr vanillesuiker
    • 1 1/2 eetlepel maïszetmeel (maizena)
    • een dopje vanille extract (of 2 vanillestokjes)
    • vers fruit of compote
    • wat poedersuiker voor de afwerking
    • optioneel: 50 gr gesmolten melkchocolade)

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 20min  ›  Klaar in:35min 

    1. Verwarm de oven voor op 180°C.
    2. Snijd ronde vormpjes die net iets groter zijn dan je bakvormpjes uit het bladerdeeg.
    3. Bekleed je bakvorm met het bladerdeeg. Om zeker te zijn dat je bladerdeeg straks goed los komt van je vormpje, kan je deze eerst even invetten met wat boter en daarna bestuiven met wat bloem.
    4. Prik met een vork gaatjes in de bodem van het bladerdeeg en zet de vormpjes een half uurtje in de koelkast. Dit zorgt ervoor dat het bladerdeeg straks niet rijst in de oven.
    5. Bak de bodems ongeveer 20min in de voorverwarmde oven en laat ze daarna volledig afkoelen.
    6. Breng intussen de melk aan de kook, samen met de room en de vanille.
    7. Klop de eidooiers en de suiker lichtjes op, tot de suiker volledig is opgenomen (Je kan dit checken door het mengsel even tussen je vingers te wrijven. Als je nog korreltjes voelt is de suiker nog niet volledig opgenomen).
    8. Voeg het maïszetmeel toe aan de eieren.
    9. Giet een deel van de warme melk op het eimengsel. Blijf intussen onophoudelijk roeren (anders krijg je roereieren).
    10. Giet daarna alles bij de warme melk en laat het geheel opkoken tot de pudding begint te dikken. De pudding is klaar wanneer er belletjes ontstaan die na een paar seconden "ontploffen".
    11. Laat de pudding volledig afkoelen.
    12. Snijd wat vers fruit voor de garnering.
    13. Besmeer de bladerdeegbodem eventueel met wat gesmolten chocolade. Dit is vooral aan te raden wanneer je de gebakjes niet meteen opeet. De pudding kan er immers voor zorgen dat je deeg zwak wordt. De chocola houdt dit tegen.
    14. Schep de vormpjes royaal vol met pudding.
    15. Bekleed met het fruit of met wat (zelfgemaakte) rabarbercompote zoals op deze foto. Het zure van de rabarber gaat perfect samen met de romige pudding.

    Tip

    Garneer de gebakjes met een iets zuurder fruit zoals rabarber, framboos of kiwi. De banaan vond ik net iets te zoet, wat het geheel nogal zwaar maakt.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (1)

    hedi.sorgeloos
    0

    - Gewaardeerd op - 11 jan 2016

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren