Limburgs rogge zuurdesembrood

  17 uur 15 minuten

  Een heerlijk donker en vast roggebrood dat uitsluitend bestaat uit roggemeel. Gemakkelijk te maken met een mixer met kom.


  2 personen hebben dit gemaakt

  Ingrediënten
  Opbrengst: 1 brood

  • 120 gr zuurdesem
  • 500 gr volkoren roggemeel
  • 300 ml water
  • 10 gr zout
  • 20 gr roomboter

  Voeg toe aan boodschappenlijst
  Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
  Bekijk boodschappenlijst

  Bereidingswijze
  Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 1uur  ›  Extra tijd: 16uur rijzen  ›  Klaar in:17uur15min 

  1. Doe 120 gr zuurdesem in de kom.
  2. Voeg 500 gr volkoren roggemeel toe.
  3. Voeg 300 ml water toe.
  4. Laat de mixer met deeghaken nu zijn werk doen, +/- 5 minuten.
  5. Neem van dit deeg een balletje af ter grootte van een ei en bewaar dit in een afgesloten kommetje in de ijskast voor een volgend brood (zuurdesem).
  6. Voeg nu het zout en de boter toe en laat nogmaals +/- 5 minuten de mixer zijn werk doen.
  7. Haal het deeg uit de kom. Bestuif het werkblad met bloem en kneed het deeg nog even goed door met de handen. Als je het deeg uit de kom haalt mag het gerust nog erg plakkerig aanvoelen.
  8. Rol van het deeg een soort worst en plaats dit in een broodvorm, of maak een rond brood en plaats dit op de bakplaat. Laat dit minimaal 16 uur rijzen.
  9. Verwarm de oven voor op 175°C. Bak het brood een uur in de voorverwarmde oven. Let op! Het brood onder in de oven plaatsen.

  Tip

  Hoe maak je de zuurdesem? Na veel experimenteren heb ik een heel eenvoudige manier gevonden om het zetsel te maken. Het zetsel is een andere benaming voor zuurdesem. 1.Doe 80 gram volkoren roggemeel in een goed af te sluiten pot. Voeg hier 400ml water aan toe. Goed schudden en op een donkere plaats laten staan. Elke dag even goed schudden. Na 4-5 dagen de pot openmaken en ruiken. De inhoud ruikt nu iets zurig. 2.Van dit brouwsel giet je zoveel in een aardewerken soepkom dat deze half vol is. Als je s'avonds je brood wil maken doe je dit s'ochtends. Voeg hier weer zoveel meel aan toe dat je een soort papje krijgt, niet te dik en niet te dun. Dek af met een klein bordje en laat ongeveer 10 tot 12 uur staan. De bacteriën doen nu weer hun werk, het goedje zal enigszins gaan rijzen en er zullen luchtbellen verschijnen. De zuurdesem is nu klaar voor gebruik. Bij handeling 5 schrijf ik dat je deeg moet bewaren voor je volgende brood. Dit gaat dan als volgt. Doe dit deeg s'avonds in een soepkom en overgiet dit met lauw warm water. Afdekken met een klein bordje. S'morgens roer je dit goed door en wordt zoveel meel toegevoegd dat je een soort papje krijgt, niet te dik en niet te dun. Zie verder punt 2. Dus weer 10 tot 12 uur enz enz Vragen, mail mij gerust: info@onsmarktwinkeltje.nl

  Recent bekeken

  Beoordelingen en waarderingen
  Waarderingen op alle internationale sites:
  (0)

  Beoordelingen in het Nederlands (0)

  Jouw beoordeling

  Waardeer met sterren