Bigos (Poolse stoofschotel) van de kookgekke lekkerbek

    Bigos (Poolse stoofschotel) van de kookgekke lekkerbek

    3keer bewaard
    3uur55min


    1 persoon heeft dit gemaakt

    Een Poolse stoofschotel om je vingers bij af te likken. In vroeger tijden werd Bigos vaak van wild en bospaddenstoelen gemaakt door de jagers die onderweg waren in de uitgestrekte Poolse bossen. De Bigos wordt daarom ook wel 'jagersstamppot' genoemd.

    A3Bijker Gelderland, Nederland

    Ingrediënten
    Porties: 8 

    • 500 gram uitgelekte en afgespoelde zuurkool
    • olie
    • 500 gram schouderkarbonades in stukjes gesneden
    • 500 gram kippendijen in z'n geheel zonder bot
    • 1 chorizo- of salamiworst in blokjes of plakjes
    • 300 gram gerookt spek in dobbelsteentjes
    • 2 grof gesnipperde uien
    • 5 gesnipperde tenen knoflook
    • 200 gram kastanjechampignons in kwarten gesneden
    • 15 gedroogde pruimen zonder pit in stukken gesneden
    • 6 laurierblaadjes
    • 500 gram witte kool in dunne reepjes gesneden
    • 2 el honing
    • 1 liter witte wijn
    • 2 kleine blikjes tomatenpuree
    • 1 el karwijzaad
    • 2 el paprikapoeder
    • 1 el marjolein
    • 2 el appelstroop
    • peper en zout uit de molen

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 3uur40min  ›  Klaar in:3uur55min 

    1. Voorbereiding: Maak de groentes schoon en zet alles klaar.
    2. Bereiding: Leg de zuurkool onder in een grote pan.
    3. Bak in wat olie het vlees, kip, de spekjes en de salami en verdeel dit over de kool in de pan.
    4. Bak daarna de ui, knoflook en kastanjechampignons en verdeel dit over het vlees.
    5. Leg de pruimenstukken en de laurierblaadjes er bovenop.
    6. Dek af met de witte kool.
    7. Doe in een schaal: de honing, tomatenpuree, de witte wijn samen met de kruiden.
    8. Zet de pot appelstroop even in de magnetron zodat het goed zacht wordt en doe dit dan bij het mengsel.
    9. Roer goed door en giet de vloeistof over de Bigos.
    10. Laat 3 ½ uur heel zacht pruttelen, schep tussentijds het geheel een paar keer goed door elkaar.
    11. Breng op smaak met versgemalen peper en zout.

    Tip

    Lekker met donkerbruin brood (bijvoorbeeld afbakbrood).

    Tip

    Maak Bigos minimaal 1 dag van tevoren.De smaken kunnen dan beter intrekken. Je kunt ook allerlei restjes vlees gebruiken want dat is eigenlijk de oorsprong van het originele recept. Wat je over hebt kun je heel goed invriezen want in een kleine hoeveelheid is Bigos bijna niet te maken.

    Bekijk dit op mijn blog

    https://www.facebook.com/DeKookgekkeLekkerbek

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren