Verjaardagstaart - Leeuw

    Verjaardagstaart - Leeuw

    1keer bewaard
    4uur50min


    3 personen hebben dit gemaakt

    Deze leeuwentaart is gemaakt van zelfgebakken cake en cupcakes en gedecoreerd als een leeuw, met cupcakes als manen. De cake is gevuld met een laagje jam en een laagje mascarpone-slagroom en bedekt met botercreme en fondant. Bak de cake en cakejes een dag vantevoren, versier de taart met fondant, en garneer de cupcakes met twee kleuren boterroomglazuur op de dag zelf.

    Lientje Noord-Holland, Nederland

    Ingrediënten
    Porties: 20 

    • Cake en cupcakes
    • 300 gr suiker
    • 300 gr boter
    • 2 zakjes vanillesuiker
    • 6 eieren
    • 300 gr zelfrijzend bakmeel (of 300 gr bloem + 1 1/2 theelepel bakpoeder)
    • een beetje citroensap
    • Botercrème
    • 150 gr poedersuiker
    • 150 gr roomboter
    • 1 zakje vanillesuiker
    • Vulling
    • 60 ml slagroom
    • 100 gr mascarpone
    • 1 1/2 eetlepel suiker, of naar smaak
    • 2-3 eetlepels aardbeienjam
    • Bovenlaag
    • 200 gr fondant (kant-en-klaar of dit recept)
    • kleurstof voor voeding (geel, rood en blauw, of bruin)
    • Glazuur voor de cupcakes
    • 300 gr poedersuiker
    • 230 gr hele zachte boter
    • snufje zout
    • 1 zakje vanillesuiker
    • 1-2 eetlepels melk
    • kleurstof voor voeding (geel en rood)

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 2uur  ›  Bereiding: 50min  ›  Extra tijd: 2uur  ›  Klaar in:4uur50min 

      Cake en cupcakes

    1. Een springvorm van 18-20 cm invetten en met bloem bestuiven. Een muffinbakblik met 12 papieren vormpjes bekleden. Oven voorverwarmen op 175°C.
    2. Klop de suiker, zachte boter en vanillesuiker met een mixer tot een glad geheel. Voeg 1 voor 1 de eieren toe en mix steeds goed door. Voeg citroensap toe en dan beetje voor beetje het meel en blijf mixen. Mix nu het beslag met de mixer op de hoogste stand in ongeveer 4 minuten tot een lichtgeel, glad beslag.
    3. Schep de cupcake vormpjes voor 1/3 vol met beslag. Bak de cupcakes 30 minuten in de voorverwarmde oven.
    4. Schep de rest van het beslag in de ronde springvorm en bak de cake in 40-50 minuten gaar en goudbruin. Laat de cake helemaal afkoelen (het liefst een dag) en snijd dan horizontaal in drie lagen.
    5. Botercrème

    6. Mix de zachte boter samen met poedersuiker en vanillesuiker tot een glad mengsel. Zet opzij.
    7. Mascarponevulling

    8. Klop de slagroom stijf. Schep de geklopte slagroom en de suiker door de mascarpone en meng goed door. Zet opzij.
    9. Taart in elkaar zetten

    10. Pak de onderste laag van de cake en besmeer met aardbeienjam (eventueel met een gespoten randje botercreme).
    11. Druk de tweede laag cake op de onderste laag. Spuit met een spuitzak langs de rand een cirkel van botercrème (dit zodat de vulling er straks niet uitloopt). Nu vul je deze cakelaag met mascarponevulling.
    12. Leg de laatste laag cake er voorzichtig bovenop. Smeer de bovenkant en de zijkanten van de taart licht in met de resterende botercrème.
    13. Kneed de fondant zodat deze soepel wordt, en hou een klein deel apart (voor ogen, neus, wangen en tong) Kneed er vervolgens een kleurstof door om de gewenste kleur te krijgen (voor het grootste gedeelte geel). Rol het uit tot een dunne ronde lap en bekleed hiermee voorzichtig de taart, stukje voor stukje. Luchtbellen veeg je er uit met je hand. Begin in het midden aan de bovenkant en strijk zo de fondant helemaal glad om de taart.
    14. Je kunt nu van de overgebleven fondant de wangen, mond, ogen, neus en tong vormen. Vorm twee bolletjes van gele fondant (wangen), 1 klein bolletje bruin fondant (meng geel, rood en een klein beetje blauwe kleurstof door de fondant voor bruin) en vorm tot een neus. Prik met een sateprikker gaatjes als neusgaten. Snij twee ovaaltjes uit de witte fondant als ogen en bevestig er twee kleine rondjes bruine fondant op als pupil. Maak rode fondant en vorm hier een tong van (druk een mes in het midden om het nog meer op een tong te laten lijken). Je kunt alles vastplakken op de taart met een kwastje en een beetje water.
    15. Cupcakes

    16. Klop de zachte boter (paar uur buiten de koelkast leggen), zout, vanillesuiker en poedersuiker met een elektrische mixer samen, mix in 4 minuten tot een luchtige enigszins stevige massa. Verdeel het glazuur in twee delen en kleur het ene mengsel geel en het andere mengsel oranje (of rood of bruin). Schep voorzichtig een spuitzak voor de ene helft vol met geel en de andere helft met oranje glazuur voor het marmereffect. Bespuit de cupcakes met glazuur, werk van buiten naar binnen in een cirkelbeweging.
    17. Zet de cupcakes rond de taart om de manen van de leeuw te vormen.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren