Zelfgemaakt volkorenbrood

    Zelfgemaakt volkorenbrood

    8keer bewaard
    3uur35min


    593 personen hebben dit gemaakt

    Dit is een variatie op het recept van mijn moeder. Ze is 75 en kneed haar brood nog steeds zelf. Ik doe het lekker handig en snel met een mixer.

    Ingrediënten
    Porties: 72 

    • 100ml warm water
    • 20g droge gistkorrels
    • 4 eetl broodbloem
    • 1 eetl suiker
    • 175g havermoutvlokken
    • 225g volkorenbloem
    • 1L warm water
    • 1 ½ theel zout
    • 75g donkerbruine basterdsuiker
    • 150ml plantaardige olie
    • 1.3kg broodbloem

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 3uur  ›  Bereiding: 35min  ›  Klaar in:3uur35min 

    1. Roer 100ml warm water, gist, 4 eetl bloem en suiker samen in de kom van een keukenapparaat. Laat 5 min staan. Het zal meteen beginnen te bubbelen.
    2. Doe de havervlokken, volkorenmeel, 1 L warm water, zout, bruine suiker en olie in de kom. Mix met de deeghaak op de lage stand gedurende 1 tot 2 min. Zet ietsje sneller en voeg beetje bij beetje het broodbloem toe, tot het deeg niet meer aan de kom plakt. Hoe vochtig het is bepaalt hoeveel bloem je nodig hebt. Het is normaal dat het deeg plakkerig is.
    3. Wentel het deeg in een ingeoliede kom. Dek af met een vochtige doek. Laat op een warme plek rijzen tot het verdubbeld is, ongeveer 1 uur.
    4. Verdeel het deeg in 6 stukken. Vorm er broden van en plaats ze in ingevette 20x10cm vormen. Laat rijzen tot het deeg 2.5cm boven de rand uitkomt, meestal 1 uur.
    5. Bak op 180C / gasstand 4 gedurende 35min, of tot de bovenkant bruin is. Laat 10min in de vorm afkoelen. Haal de broden dan uit de vorm en leg ze op een rek om ze volledig af te late koelen.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren