Soto Ajam

    Soto Ajam

    16keer bewaard
    2uur


    9 personen hebben dit gemaakt

    Deze kruidige kippensoep wordt in Indische restaurants vaak als voorgerecht geserveerd, maar ik eet hem het liefst als maaltijdsoep. Hij is wat bewerkelijk, dus kun je maar beter een flinke pan maken! Zeer geschikt om aan te sterken na griep, verkoudheid of een lange, vermoeiende reis.

    marielle Washington, Verenigde Staten

    Ingrediënten
    Porties: 6 

    • De bouillon
    • 1 flinke soepkip
    • 1 stengel sereh (citroengras)
    • stuk gemberwortel, in plakjes
    • 3 gedroogde hete pepertjes
    • 1/2 theel peperkorrels
    • 5 salamblaadjes (Indische laurier)
    • 5 djeroek-poeroet blaadjes (limoen)
    • 1 ui, in vieren
    • 1 eetl zout
    • Kruidenmengsel
    • 1,5 grote ui, versnipperd
    • 4 teentjes knoflook, gehakt
    • 1 eetl laos
    • 1 theel koenjit
    • 2 eetl plantaardige olie
    • Ter garnering
    • 150g laksa, 15 min voorgeweekt (rijstvermicelli)
    • 6 hardgekookte eieren, in vieren
    • 3 gekookte aardappelen, in stukjes
    • 250 gr taugé, gewassen
    • sambal badjak of brandal
    • 2 limoenen, in partjes
    • 3 eetl lente-ui, versnipperd
    • 3 eetl verse koriander, gehakt
    • 6 eetl ketjap manis (zoet)
    • kroepoek, gebakken (liefst emping melinjo)
    • 4 eetl gebakken uitjes

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 1uur  ›  Bereiding: 1uur  ›  Klaar in:2uur 

    1. Alle ingrediënten voor de bouillon in een grote soeppan aan de kook brengen en op een laag vuur minstens 1 uur laten trekken. , en laat op een laag vuurtje minstens 1 uur trekken. De kip moet gemakkelijk van het bot loskomen.
    2. Schep de kip uit de pan, laat enigszins afkoelen en verwijder botten en kraakbeen. Het vlees in kleine stukjes zetten en apart zetten.
    3. Giet de rest van een bouillon door een zeef. Bewaar de bouillon.
    4. In vijzel of keukenmachine het kruidenmengsel tot een brij vermalen.
    5. In een grote soeppan de olie verhitten en hierin op laag vuur het kruidenmengsel even bakken tot de geuren vrijkomen. Stukjes kip toevoegen en al roerend nogmaals een paar minuten bakken. De bouillon erbij schenken en zachtjes aan de kook brengen. De soep kan nu geserveerd worden of (gedeeltelijk) ingevroren.
    6. Zet voor het opdienen diepe soepborden op tafel. Zet alle ingrediënten voor de garnering op tafel. Ieder bord krijgt eerst een plukje laksa, dan een paar lepels soep, vervolgens een lepel aardappel, 4 stukjes ei, taugé, lente-ui, koriander, sambal, ketjap, een paar druppels limoensap, gebakken uitjes en als laatste kroepoek. Alles naar smaak.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren