Franse uiensoep uit de slowcooker

    (304)
    5 uur 30 minuten

    Dit is zo'n eenvoudige manier om uiensoep te maken, want de slowcooker doet het meeste werk! Een heerlijke soep voor een koude winterse dag.


    9 personen hebben dit gemaakt

    Ingrediënten
    Porties: 8 

    • 85 gr boter
    • 4 grote uien
    • 1 eetlepel suiker
    • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
    • 120 ml sherry
    • 1,5 liter runderbouillon
    • Zout, naar smaak
    • ¼ theelepel gedroogde tijm
    • 1 laurierblad
    • 8 plakjes stokbrood
    • 60 gr Gruyere kaas, geraspt
    • 40 gr Emmental kaas, geraspt
    • 20 gr Parmezaanse kaas, geraspt
    • 2 eetlepels mozzarella kaas, geraspt

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 5uur  ›  Klaar in:5uur30min 

    1. Smelt boter in een grote, zware pan op middelhoog vuur; roerbak de uien tot ze glazig worden, ongeveer 10 minuten. Bestrooi de uien met suiker; zet het vuur op medium. Roerbak tot de uien zacht en bruin zijn, in minstens 30 minuten. Roer knoflook erdoor en bak tot het begint te geuren, ongeveer 1 minuut.
    2. Roer sherry door het uienmengsel en schraap langs de bodem van de pan om alle gekaramelliseerde stukjes ui los te krijgen. Doe de uien in een sclowcooker en voeg de bouillon toe. Breng op smaak met zout; roer tijm en laurierblad erdoor. Doe de deksel op de pan, zet de slowcooker op de hoge stand en laat 4-6 uur koken. Indien gewenst kun je ook 8-10 uur op laag koken.
    3. Rooster 10 minuten voor het eind van de kooktijd de stokbroodjes onder de grill van de oven.
    4. Meng alle geraspte kazen in een kom en meng door. Schep ovenbestendige soepkommen voor 3/4 vol met soep en leg een plakje stokbrood in elke kom. Schep twee eetlepels geraspte kaas over elk stokbroodje.
    5. Zet de kommen op een bakplaat en zet in de oven onder de grill, tot de kaas gesmolten is, lichtbruin en bubbelend, in ongeveer 2 minuten.

    Tip

    Je hoeft de uien niet te karamelliseren, je kunt ook boter smelten in de slowcooker, de uien toevoegen, omroeren, en dan alle andere ingrediënten toevoegen. Echter, door de uien eerst te karamelliseren, wordt de soep veel lekkerder!

    Recent bekeken

    Beoordelingen en waarderingen
    Waarderingen op alle internationale sites:
    (304)

    Dit recept heeft (nog) geen Nederlandse beoordelingen, maar je kunt beoordelingen in andere talen bekijken.

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren