Tomatensaus met rode wijn zoals betovergrootmamma in Italië het maakte!

    5 uur 25 minuten

    Dit recept past goed in de trend van slowcooking; je kan het op een zacht pitje zetten of in de oven als het maar urenlang kan pruttelen. Het vet uit het vlees en de olie wordt dan opgenomen door de tomaten en geeft een heerlijke romige smaak. Prima geschikt om meteen een paar porties in te vriezen. Spotgoedkoop en altijd een daverend succes, iedereen wil het recept mee... jullie krijgen het van me ;-) ps. wil je meer maken gewoon de hoeveelheden verdubbelen! luistert niet zo nauw, je kan ook half verse tomaat/half blik nemen als je nog een paar hele rijpe tomaten op wilt maken.

    Maria123

    Zuid-Holland, Nederland
    2 personen hebben dit gemaakt

    Ingrediënten
    Porties: 6 

    • 500 gr uien
    • flinke klont boter (1 eetlepel)
    • scheut olijfolie
    • zout
    • 5-6 tenen knoflook (of meer, door het lange stoven wordt de smaak heel zacht)
    • gedroogde chilipepervlokken, ik gebruik een volle eetlepel OF 3 verse Spaanse rode pepers in stukjes gesneden
    • 500 gr halfomhalf gehakt
    • 1 kilo rijpe tomaten of 3 blikjes tomaten van 450 gram
    • 1/2 fles Italiaanse rode wijn
    • paar lepels suiker of honing, naar smaak
    • evt. gedroogde oregano, naar smaak
    • Om te serveren
    • pasta (ik kies altijd spaghetti maar een andere soort is ook heerlijk)
    • wat parmezaanse kaas of pecorino

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 25min  ›  Bereiding: 5uur  ›  Klaar in:5uur25min 

    1. Maak de uien schoon, snij ze in ringen en dan overdwars in blokjes
    2. Smelt in een (braad)pan die in de oven kan (als je het in de oven wilt maken, op het vuur is een gewone pan prima) de boter en de olie, zodra de boter gesmolten is doe je de uien erbij en 2 theelepels zout, laat ze langzaam bruin bakken. De aanbaksels af en toe losroeren (dit kan best even duren..) ondertussen kan je de rest hakken en snijden.
    3. Knoflook schoonmaken, persen of fijnhakken en meteen met wat zout bestrooien om een bittere bijsmaak te voorkomen.
    4. De verse pepers schoonmaken en kleinsnijden met lijsten en pitjes, gebruik je gedroogde pepers: potje opendraaien ;)
    5. Als de uien bruin zijn de knoflook en de peper erbij, even al roerend meebakken.
    6. Gehakt erbij, rul maken en goed door de uitjes heenwerken het hoeft niet bruin te worden.
    7. De grof in stukken gesneden tomaten of de blikken tomaat erbij doen, goed erdoorheen roeren.
    8. Ongeveer een halve fles wijn (ik gebruik altijd een halve liter) erbij en aan de kook brengen.
    9. Nu kan het sudderen beginnen; zet het op een heel zacht pitje op het vuur met een vlamverdeler eronder, doe het in de slowcooker of zet het in de oven zonder deksel(!!) zodat het vocht langzaam kan verdampen.
    10. na een uurtje de tomaten fijnstampen, gaat prima met een stamppotstamper en af en toe doorroeren als het op het vuur staat om te controleren of het niet aanbrandt; als dat gebeurt gaat het te hard!
    11. minstens 3, maar liever nog 5 of 6 uur in laten koken aan het eind van de kooktijd de oregano eroverheen strooien.
    12. Als het de dikte van jam heeft is het klaar; even proeven of er nog wat zout of juist suiker bij moet, een hele enkele keer is wat citroensap of azijn nodig als de tomaten erg zoet waren; ik heb het nog nooit meegemaakt.
    13. Pasta koken, erg lekker bij spaghetti bestrooid met wat -liefst verse- parmezaan of pecorino, eet smakelijk!

    Tip

    Drink er de wijn bij die je in de saus verwerkt hebt; gezien de lange kooktijd maak ik altijd een soeppan vol, laat dan de oregano weg tot u de saus in diepvriesbakjes of zakjes heeft geschept het kan muf gaan ruiken als het ingevroren is geweest. De oregano smaakt prima als het pas op het allerlaatst toegevoegd wordt. Een simpele komkommersalade -zeker als je van heet houdt- smaakt er heerlijk bij. De zomer op je bord en als je het invriest in de winter toch lekker verwarmend door de pepers. V.w.b. de wijn: het mag ook de droge rode wijn in die literflessen van het huismerk van veel supermarkten zijn ;-) Italiaanse wijn is erg lekker maar met die wijn smaakt het ook prima! Wat kappertjes eroverheen strooien bij het serveren: lekker!

    Recent bekeken

    Beoordelingen en waarderingen
    Waarderingen op alle internationale sites:
    (0)

    Beoordelingen in het Nederlands (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren