Aardappelgratin met shiitake

    Aardappelgratin met shiitake

    3keer bewaard
    2uur15min


    28 personen hebben dit gemaakt

    Herfstpaddestoelen geven dit gerecht een stevige smaak. Gebruik groente- in plaats van kippenbouillon en u hebt een perfecte maaltijd voor het vegetarische vriendinnetje dat uw zoon met Kerstmis heeft uitgenodigd. En de rest van het gezin zal er ook van smullen!

    Ingrediënten
    Porties: 12 

    • 85g boter
    • 675 gr champignons, fijngesneden
    • 675 gr verse shiitake, stam verwijderd en grof gesneden
    • 6 teentjes knoflook, fijngesneden
    • 2 theelepels gedroogde tijm
    • 1 theelepel gedroogde rozemarijn, gekneusd
    • zout en gemalen zwarte peper naar smaak
    • 500ml kippenbouillon
    • 1,3 kg bakaardappelen, schoongeschrobd
    • 200 gr geraspte Parmezaanse kaas
    • 500 ml extra dikke room (50% vetgehalte)
    • 500 ml slagroom
    • 1 1/4 theelepel zout
    • 1 theelepel gemalen zwarte peper

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 45min  ›  Bereiding: 1uur30min  ›  Klaar in:2uur15min 

    1. In een grote pan op een hoog vuur de boter smelten en daarin alle paddestoelen ong. 10 minuten sauteren tot alle vloeistof is verdampt. Knoflook, tijm en rozemarijn toevoegen en 1 minuut sauteren. Kippenbouillon erbij schenken en in ong. 18 minuten onder frequent roeren de vloeistof laten verdampen. Op smaak brengen met zout en peper en laten afkoelen.
    2. 1 rooster in het midden van de oven schuiven en een ander rooster in het onderste 1/3 deel van de oven. Voorverwarmen op 190°C/gasstand 5 en een bakvorm van 22x33 cm invetten.
    3. De aardappelen schillen en in schijven van 0,25-0,5 cm snijden. 1/3 van de aardappelen deels overlappend over de bakvorm verdelen en daarover de helft van het paddestoelmengsel verdelen. 1/3 van de kaas over de paddestoelen strooien. Procedure herhalen met aardappel, andere helft paddestoelen en 1/3 van de kaas. Afsluiten met restant aardappel.
    4. De 2 roomsoorten met 1 1/4 theelepel zout en 1 theelepel peper in een grote kom door elkaar kloppen en over de aardappelen schenken. Losjes afdekken met aluminiumfolie.
    5. De ovenschaal op het bovenste rooster zetten en een bakplaat op het onderste. Ong. 1 1/4 uur bakken tot de aardappelen gaar zijn en het vocht is ingedikt. De folie afnemen en met een metalen spatel de aardappelen aandrukken. Resterende kaas erover strooien en ong. 15 minuten bakken tot de kaas gesmolten is en de gratin aan de rand goudbruin is. 10 minuten laten afkoelen.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren