Authentieke Kniepertjes (banketbakkers familie recept)

  Dit recept is al generaties lang in onze familie en wordt ook door lokale bakkerijen gebruikt. In tegenstelling tot wat sommige mensen denken, gebruiken we voor Kniepertjes deeg en dus een ander recept dan voor (Vegter's) Rolletjes, waarvoor we beslag gebruiken. Kniepertjes symboliseren het afgelopen jaar dat zich voor ons heeft uitgerold cq. uitgevouwen. Dit recept is voor circa 60 kniepertjes.

  Reasting

  Moscow (Federal City), Rusland
  1 persoon heeft dit gemaakt

  Ingrediënten

  • 500 gr Bloem
  • 500 gr Kristalsuiker
  • 125 gr Boter
  • 3 Eieren
  • Snuf Zout
  • 1 Pakje Vanillesuiker (optioneel)

  Voeg toe aan boodschappenlijst
  Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
  Bekijk boodschappenlijst

  Bereidingswijze

  1. Smelt de boter tot deze net vloeibaar is en laat het enigszins afkoelen.
  2. Klop de eieren los met het zout en voeg dit samen met de kristalsuiker, de vanillesuiker en de boter bij de bloem.
  3. Meng alles samen totdat je het kunt kneden. Kneed nu alles tot je een mooi glad en homogeen deeg hebt dat niet of nauwelijks plakt.
  4. Rol het deeg uit tot een mooie rechthoekige plak van circa 1 tot 1,5 cm dik. Wikkel dit in plasticfolie en leg een uurtje in de koelkast zodat de boter weer kan opstijven.
  5. Snij er vervolgens blokjes van ongeveer 2 bij 2 cm van en rol deze tot balletjes.
  6. Plaats een bolletje midden op het hete ijzer en knijp het ijzer een aantal seconden flink dicht. Als er haast geen stoom meer uit het ijzer komt is het wafeltje nagenoeg klaar.
  7. Haal het kniepertje uit het ijzer en leg het direct op een vlakke koele ondergrond en laat het goed afkoelen voor je ze begint te stapelen.

  Tip

  Afhankelijk van de gewenste smaak laat je hem langer of korter bakken. Persoonlijk hou ik meer van lichte kniepertjes. Maar hoe donkerder, hoe intenser de smaak. Gebruik echte boter en geen margarine. Je wilt juist die subtiele botersmaak aan je kniepertje. Dit is geen recept om op calorieën te letten, liever met mate genieten dan inleveren op smaak. Persoonlijk gebruik ik zelf minder suiker (300 gr) dan in mijn recept, omdat ik het al snel te zoet vind. Dit koekje blinkt uit in zijn robuuste smakelijke eenvoud, dus rum, kaneel en dergelijke toevoegingen gewoon lekker achterwege laten. Dat hoort er traditioneel niet in. Vanillesuiker werd vroeger wel door bakkers gebruikt, maar de gewone man kon hier natuurlijk niet altijd aankomen.

  Recent bekeken

  Beoordelingen en waarderingen
  Waarderingen op alle internationale sites:
  (0)

  Beoordelingen in het Nederlands (0)