Dobos torte

  (32)
  8 uur

  In het Hongaars betekent dobos 'als een trommel', maar deze taart is vernoemd naar zijn bedenker, de Oostenrijkse banketbakker Josef Dobos.


  39 personen hebben dit gemaakt

  Ingrediënten
  Porties: 12 

  • het wit van 9 eieren
  • 200 gr suiker
  • 8 eierdooiers
  • 4 eetlepels melk
  • 1 eetlepel citroenrasp
  • 1 1/2 theelepel vanille-extract
  • 1 snufje zout
  • 200 gr gezeefde witte bloem
  • 10 gr boter
  • 200 gr suiker
  • 1 recept voor chocolade roomglazuur

  Voeg toe aan boodschappenlijst
  Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
  Bekijk boodschappenlijst

  Bereidingswijze
  Voorbereiding: 45min  ›  Bereiding: 1uur  ›  Extra tijd: 6uur15min  ›  Klaar in:8uur 

  1. De oven voorverwarmen op 200°C/gasstand 6. Ter voorbereiding: uit een stuk karton 2 cirkels van 25 cm diameter knippen en een springvorm van 23 cm royaal invetten en met bloem bestrooien.
  2. Het eiwit schuimig opkloppen, geleidelijk 200 gr suiker toevoegen en tot zachte pieken opkloppen. In een andere kom eierdooiers met melk, citroenrasp, vanille en zout opkloppen. Door het eiwit scheppen. Bloem over het eiermengsel zeven en erdoor scheppen.
  3. 325 ml van het beslag over de ingevette bakvorm verdelen. 5-9 minuten bakken tot de cake kleine bruine vlekjes begint te krijgen. De cake uit de oven halen en met een spatel uit de bakvorm halen. De cake licht met bloem bestrooien en op een rooster laten afkoelen. De bakvorm weer invetten en de procedure herhalen tot al het beslag is gebruikt (ong. 6 keer herhalen). Leg de plakken cake tussen vellen vetvrij papier, afdekken met een doek en een paar uur in de koelkast zetten. Maak intussen de chocolade-roomglazuur.
  4. Om te taart te vormen: leg 1 cakelaag op 1 kartonnen cirkel. Besmeer de cake met roomglazuur en druk daar een andere cakelaag op aan zodat deze stevig ligt. Herhaal de procedure met de resterende cakelagen, maar zorg dat u er 1 overhoudt. De taart (minus 1 cakelaag die apart staat) in keukenfolie wikkelen en 6 uur met de resterende roomglazuur in de koelkast zetten. De andere kartonnen cirkel met boter invetten en leg hier de laatste cakelaag op.
  5. In een koekenpan met anti-aanbaklaag op middelhoog vuur 200 gr suiker verwarmen tot deze bruin en gesmolten begint te raken. Neem dan een houten lepel om de suiker door te roeren. Koken tot de suiker karamelkleurig wordt en glad is. Schenk de karamel voorzichtig over de laatste laag en smeer het met een ingeolied mes tot aan de randje. Maak met een ingeolied mes in de karamel snel ondiepe lijnen om de taart in 16 stukken te verdelen. Even laten afkoelen en de ondiepe lijnen nogmaals inkerven. Leg de cakelaag op een stuk keukenblad dat met suiker bestrooid is en laat de karamel volledig afkoelen.
  6. Smeer nog wat roomglazuur op de afgekoelde taart (in keukenfolie) en leg de laatste laag met karamel erop. De zijkanten glaceren met de resterende roomglazuur en de taart laten afkoelen alvorens te serveren.

  Recent bekeken

  Beoordelingen en waarderingen
  Waarderingen op alle internationale sites:
  (32)