Gebraden gevulde gans

    Gebraden gevulde gans

    1keer bewaard
    5uur40min


    22 personen hebben dit gemaakt

    Deze gebraden gans zorgt voor een onvergetelijk kerstdiner.

    Ingrediënten
    Porties: 6 

    • 10 plakken witbrood, in blokjes gesneden
    • 150g gedroogde krenten
    • 4 appels - geschild, zonder klokhuis en in plakjes
    • 1 eetlepel gedroogde tijm
    • 50g gesmolten boter
    • 1 eetlepel plantaardige olie
    • 1 hele gans
    • 1 ui, fijngehakt
    • 1 wortel, gehakt
    • 1 stengel selderij, gehakt
    • 1 teentje knoflook, fijngehakt
    • 1 laurierblad
    • 3 hele kruidnagels
    • 1 takje verse tijm
    • 1 takje verse marjolein
    • 4 eetlepels witte wijn
    • 1 theelepel tomatenpuree
    • 300ml kippenbouillon
    • 1 eetlepel maïzena
    • 4 eetlepels water
    • zout en versgemalen zwarte peper naar smaak

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 5uur10min  ›  Klaar in:5uur40min 

    1. Maak de vulling door in een grote kom het brood, krenten, appels, tijm, zout en peper en gesmolten boter te mengen.
    2. Was de gans van binnen en buiten. Dep droog. Vul de gans en bind de poten en vleugels samen. Prik de gans overal in met een vork.
    3. Verhit olie in een braadslee op het vuur. Braad de gans aan alle kanten aan, haal het braadvocht dan uit de braadslee. Leg de gans met de borstzijde naar boven in de braadslee. Voeg wat water toe, dek af en braad de gans dan verder in 1 uur in de oven op 190 C / gasovenstand 5. Haal het vet uit de braadslee.
    4. Meng in een kom de gehakte ui, wortel, selderij, knoflook, laurierblad, kruidnagels, verse tijm en marjolein, en strooi dit rond de gans. Laat onbedekt doorbraden, 20 minuten per 500g en schep het vet regelmatig weg. Voeg meer water toe indien nodig. Leg de gare gans op een schaal en hou warm door er losjes aluminiumfolie overheen te doen.
    5. Schuim het resterende vet af en verhit het braadvocht en de groenten op het fornuis tot het vocht is ingedikt. Roer de witte wijn, tomatenpuree en kippenbouillon erdoor. Laat 10 tot 15 minuten sudderen en zeef de jus dan. Indien nodig, kun je wat maïzena gemengd met water toevoegen om de jus dikker te maken.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren