Gebraden kalkoen met abrikozenglazuur en jus van geroosterde sjalot

    Gebraden kalkoen met abrikozenglazuur en jus van geroosterde sjalot

    12keer bewaard
    5uur30min


    75 personen hebben dit gemaakt

    De glazuur geeft een prachtige glans aan de kalkoen. Dit is een imposant gebraden kalkoenrecept voor een onvergetelijk kerstdiner.

    Ingrediënten
    Porties: 16 

    • 250ml abrikozen sap
    • 250g abrikozenjam of -gelei
    • 2 eetlepels gemalen verse gemberwortel
    • 1 eetlepel honing
    • 175g ongezouten boter, zacht
    • 3 eetlepels gehakte verse salie
    • 1 1/2 theelepel zout
    • 1 theelepel gemalen zwarte peper
    • 25g ongezouten boter
    • 3 uien, dun gesneden
    • 175g dun gesneden sjalotten
    • 1 grote hele kalkoen
    • 500ml kip- of kalkoenbouillon
    • 1 theelepel gehakte verse tijm
    • 1/2 theelepel gehakte verse salie
    • 500ml kip- of kalkoenbouillon
    • zout en versgemalen zwarte peper naar smaak

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 4uur30min  ›  Extra tijd: 30min  ›  Klaar in:5uur30min 

    1. Meng de abrikozenjam, gember en honing in een kleine steelpan en breng aan de kook. Zet het vuur lager naar middelmatig en laat zachtjes koken tot het dikker is en tot ongeveer 300ml is gereduceerd, in ongeveer 15 minuten
    2. Meng 175g ongezouten boter, 3 eetlepels gehakte verse salie, zout en peper in een kleine kom. Zet apart.
    3. Smelt 25g ongezouten boter in een grote zware koekenpan op middelhoog vuur. Voeg uien en sjalotjes toe; bak ze tot ze zacht en lichtbruin zijn, in ongeveer 20 minuten.
    4. Zet het rooster in de onderste derde van de oven. Verwarm voor op 200 C / gasovenstand 6. Bestrooi de buikholte van de kalkoen met zout en peper. Leg de kalkoen met de borstzijde boven op een rooster in een grote braadslee. Schuif je hand onder het vel om het los te maken van het borstvlees. Smeer de helft van de kruidenboter over het borstvlees onder het vel. Wrijf de resterende kruidenboter over de buitenkant van de kalkoen. Bind de poten losjes samen om de vorm van de kalkoen te behouden.
    5. Braad de kalkoen 30 minuten in de voorverwarmde oven. Zet het vuur lager naar 170 C / gasovenstand 3 en braad nog eens 1 uur 30 minuten door, af en toe bedruipen met het braadvocht. Leg dan aluminiumfolie losjes over de kalkoen en braad zo nog 45 minuten. Voeg uienmix, 250ml bouillon, tijm en 1/2 theelepel gehakte verse salie toe aan de braadslee. Braad nog 15 minuten en smeer dan met een kwast de 125ml abrikozenglazuur over de kalkoen. Laat de kalkoen onbedekt braden en besmeer af en toe met glazuur. Voeg meer bouillon toe aan de braadslee indien nodig. Braad nog 40 minuten voor ongevulde kalkoen en 1 uur en 10 minuten langer voor kalkoen met vulling, of tot een thermometer in het dikste deel van de dij gestoken 80 graden C aangeeft. Leg de kalkoen op een schaal en bedek met folie. Laat 30 minuten op kamertemperatuur staan. Bewaar het braadvocht als jus.
    6. Schenk de inhoud van de braadslee door een zeef in een grote kom. Schuim het vet eraf. Doe de uienmix in een blender. Voeg 250ml braadvocht toe en pureer tot een glad geheel. Voeg meer braadvocht en bouillon toe indien nodig om de juiste consistentie te krijgen. Doe de saus in een grote steelpan en breng aan de kook. Kook tot de kleur dieper wordt, in ongeveer 5 minuten. Haal eventueel schuim weg met een spaan. Breng op smaak met zout en peper.

    Kalkoen braden

    Bekijk ook ons artikel voor het braden van kalkoen! Hier vind je o.a. een tabel voor de bereidingstijd van kalkoen, naar gewicht.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren