Gebraden kalkoen met arhornsiroop en appel-brandewijnjus

    Gebraden kalkoen met arhornsiroop en appel-brandewijnjus

    14keer bewaard
    4uur30min


    191 personen hebben dit gemaakt

    Dit is het perfecte gebraden kalkoen recept. De ahorn boter voegt wat goddelijke zoetheid toe, terwijl de appel-brandewijn een speciaal tintje geeft aan de heerlijke jus. Een familiefavoriet! Vervang de verse marjolein door gedroogde indien verse niet verkrijgbaar is.

    Ingrediënten
    Porties: 12 

    • 500ml appelsap
    • 5 eetlepels ahornsiroop
    • 2 1/2 eetlepels gehakte verse tijm
    • 2 eetlepels gehakte verse marjolein
    • 1 1/2 theelepel rasp van citroenschil
    • 175g boter, zacht
    • zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
    • 1 hele kalkoen, nek en ingewanden apart houden
    • 325g gehakte ui
    • 175g gehakte selderij
    • 200g gehakte wortels
    • 750ml kippen- of kalkoenbouillon
    • 4 eetlepels bloem
    • 1 laurierblad
    • 125ml appel brandewijn

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 1uur  ›  Bereiding: 3uur30min  ›  Klaar in:4uur30min 

    1. Meng de appel cider en ahornsiroop in een steelpan, en breng aan de kook op middelhoog vuur. Laat koken tot het gereduceerd is tot 125ml, haal dan de pan van het vuur. Roer 1 eetlepel tijm, 1 eetlepel marjolein en de citroenrasp erdoor. Roer de boter erdoor tot het gesmolten is en breng op smaak met zout en peper. Dek af en zet in de koelkast tot het koud is.
    2. Verwarm de oven voor op 190 C / gasovenstand 5. Plaats het rooster in de onderste helft van de oven.
    3. Leg de kalkoen op een rooster in een braadslee. Bewaar 4 eetlepels van de ahorn-boter mix voor de jus en wrijf de resterende boter mix onder het vel van borst en aan de buitenkant van de kalkoen. Leg de uien, selderij, wortel, kalkoen nek en ingewanden rond de kalkoen. Strooi 1 eetlepel tijm en 1 eetlepel marjolein over de groenten. Schenk 2/3 van de bouillon in de braadslee.
    4. Braad de kalkoen 30 minuten in de voorverwarmde oven. Zet de oven lager naar 180 C / gasovenstand 4. Bedek de kalkoen losjes met aluminiumfolie. Braad nog eens 2 1/2 uur, of tot een vlees thermometer in het dikste gedeelte van de dij gestoken 85 graden C aangeeft. Leg de kalkoen op een schaal en laat 30 minuten rusten.
    5. Zeef de sappen uit de pan in een grote maatbeker en haal dan het overtollige vet ervanaf. Voeg net zoveel kippenbouillon toe tot het 750ml bedraagt. Doe het vocht in een steelpan en breng aan de kook. Mix in een kleine kom de resterende ahorn-boter mix en de bloem tot een glad geheel. Roer met een garde de bloem en boter mix door het bouillon mengsel. Roer de overgebleven tijm en laurierblad erdoorheen. Kook ongeveer 10 minuten tot het vocht is gereduceerd tot saus dikte, onder af en toe roeren. Meng de appel brandewijn erdoor, indien gewenst. Voeg peper en zout naar smaak toe.

    Kalkoen braden

    Bekijk ook ons artikel voor het braden van kalkoen! Hier vind je o.a. een tabel voor de bereidingstijd van kalkoen, naar gewicht.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (1)

    0

    Heerlijk! Geen cider te vinden, dus appelsap gebruikt. De kalkoenvulling aangevuld met stukken appel. De temperatuur van de oven was iets te hoog, maar gelukkig door de alu folie is de kalkoen niet verbrand. - 26 dec 2013

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren