Zoete rijst voor Chinees Nieuwjaar

    Zoete rijst voor Chinees Nieuwjaar

    Voeg toe aan favorieten!
    3uur


    4 personen hebben dit gemaakt

    Dit traditionele Chinese recept voor zoete rijst wordt geserveerd tijdens Chinees Nieuwjaar. Ik kreeg het recept van mijn vader, die het gerecht graag als hoofdmaaltijd at. Het is dus minder zoet dan de meeste recepten voor zoete rijst. Als u wilt weten hoe Chinese zoete rijst smaakt, is dit het lekkerste recept ooit!

    Ingrediënten
    Porties: 8 

    • 575 gr ongekookte jasmijnrijst
    • 375 ml water
    • 300 gr gedroogde shiitake paddestoelen
    • 3 eetlepels oestersaus, apart te verwerken
    • 2 eetlepels sojasaus
    • 2 eetlepels maïzena
    • 1 theelepel zout
    • 1 eetlepel suiker
    • 1 eetlepel rode wijn
    • 3 Chinese lop chong worstjes
    • 1 eetlepel sesamolie
    • 500 gr verse garnalen, schoongemaakt en in stukjes
    • 100 gr gekookte varkensworst, in stukjes
    • 1 bosje lente-ui, in stukjes
    • 100 gr verse waterkastanjes, ontveld en in stukjes
    • 225 gr diepvrieserwten

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 45min  ›  Bereiding: 1uur  ›  Extra tijd: 1uur15min  ›  Klaar in:3uur 

    1. Jasmijnrijst in een grote, afgedekte pan met water minstens 1 uur laten staan. Als het water geabsorbeerd is in een stoommand scheppen en met een vork doorroeren. De rijst in ong. 20 minuten gaar stomen.
    2. De gedroogde paddestoelen in een kom onder heet water zetten. Ong. 30 minuten weken tot ze zacht zijn. Afgieten, stam verwijderen en in reepjes snijden.
    3. In een kommetje 1 eetlepel oestersaus, sojasaus, maïzena, zout, suiker en rode wijn vermengen. Paddestoelen toevoegen en 15 minuten laten marineren.
    4. Paddestoelen en Chinese worst 15-20 minuten in het stoommandje stomen. Van het vuur halen en in stukjes hakken.
    5. In een grote wok op een hoog vuur de sesamolie verhitten en daarin de garnalen 1-2 minuten roerbakken tot ze bijna ondoorzichtig zijn. Paddestoelen, Chinese worst, varkensworst, lente-ui en waterkastanjes toevoegen en 2 minuten al roerend bakken. Rijst en resterende oestersaus toevoegen en 3-4 minuten bakken. Van het vuur halen en de erwten erdoor scheppen. Serveren als de erwten heet zijn.

    Chinees Nieuwjaar

    De meeste gerechten die tijdens het Chinees Nieuwjaar geserveerd worden symboliseren iets positiefs of hoopvols. Kip en vis symboliseren bvb geluk en voorspoed - vooral indien in z'n geheel opgediend. Gerechten gemaakt met sinaasappel representeren weelde en fortuin, omdat dit fruit in China in overvloed groeit. Noedels representeren langlevendheid: deze moeten daarom nooit gesneden worden! Eend symboliseerd trouw en eieren vruchtbaarheid. Tahoe wordt vermeden, aangezien de witte kleur dood en ongeluk suggereerd. Knolrapen worden vanwege hun naam gekookt. "Cai tou" betekent ook "veel geluk".

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren