Bloemkool en broccoli met gorgonzola

    Bloemkool en broccoli met gorgonzola

    Voeg toe aan favorieten!
    30min


    2 personen hebben dit gemaakt

    Een chique variatie op bloemkool met kaas: met pittige gorgonzola geeft u bloemkool- en broccoliroosjes een echte oppepper. Serveer hierbij pasta of een melange met wilde rijst.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 300 g bloemkoolroosjes
    • 250 g broccoliroosjes
    • 40 g boter
    • 1 kleine ui, gesnipperd
    • 2½ eetl. bloem
    • 3 dl halfvolle melk
    • 150 g pittige gorgonzola, kleingesneden of verkruimeld
    • 2 tomaten, in schijfjes

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 30min  ›  Klaar in:30min 

    1. Kook de groenten Blancheer de bloemkool- en broccoliroosjes 3-4 min. in een pan met kokend water, tot ze beetgaar zijn. Giet ze af maar vang het kookwater op voor de saus.
    2. Maak de saus Laat in dezelfde pan de boter smelten. Bak hierin de ui 5 min. op laag vuur zonder hem te laten kleuren. Strooi de bloem erover en roer met een houten pollepel. Roer er geleidelijk de melk en 1½ dl van het kookwater door. Breng de saus al roerend aan de kook en laat hem 2 min. pruttelen. Neem de pan van het vuur.
    3. Voeg de kaas en groenten toe Verwarm de grill voor op de hoogste stand. Roer twee derde van de kaas en wat zout en peper door de saus. Vouw de gare bloemkool en broccoli erdoor. Schep alles in een voorverwarmde, ondiepe ovenschaal.
    4. Gril de ovenschotel Schik de schijfjes tomaat op de ovenschotel en strooi de rest van de kaas erover. Zet de ovenschotel 4-5 min. onder de grill tot hij mooi kleurt en goed heet is.

    Variatie

    Vervang de gorgonzola door blokjes gruyère en voeg in stap 2 geen 1½ dl maar 2 dl kookwater toe.

    Werk vooruit

    Maak met de melk 5 dl kaassaus, laat deze afkoelen en vries hem in. U kunt ook een dubbele of driedubbele hoeveelheid maken en deze invriezen in porties van 2½ dl en 5 dl. Schenk de saus in diepvriesdozen: zo kunt u hem een maand bewaren in de diepvries. U kunt de saus trouwens ook invriezen in een ijsblokjesvorm (van 2½ dl inhoud): deze kleine blokjes saus zijn handig als u een kleine hoeveelheid saus nodig hebt, voor 1 of 2 personen.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren