Caribische pepperpot met rijst

    Caribische pepperpot met rijst

    19keer bewaard
    1uur5min


    6 personen hebben dit gemaakt

    Een pepperpot is een Caribisch, pittig gekruid eenpansgerecht. Hier wordt kip gebruikt in plaats van het traditionele, vettere varkensvlees. Bovendien is rijst toegevoegd, zodat het een complete maaltijd vormt.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 100 g pittige worst (bijvoorbeeld chorizo of salami), in kleine stukjes
    • 2 eetl. plantaardige olie
    • 4 grote kipkarbonades (totaal ca. 500 g), zonder vel
    • 1 grote ui, gesnipperd
    • 1 rode paprika, zaden verwijderd, in kleine stukjes
    • 1 groene paprika, zaden verwijderd, in kleine stukjes
    • 2 tenen knoflook, uitgeperst
    • 1 groene chilipeper, zaadjes verwijderd, fijngesneden
    • ½ theel. cayennepeper, of naar smaak
    • 200 g langkorrelige rijst
    • 400 g rode kidneybonen uit blik, uitgelekt en afgespoeld
    • 5 dl kippen- of groentebouillon

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 35min  ›  Klaar in:1uur5min 

    1. Verwarm de oven voor op 200°C. Verhit een ovenbestendige braadpan op matig vuur en bak hierin de stukjes worst 5 min. onder regelmatig omscheppen. Neem ze met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
    2. Voeg 1 eetl. van de olie toe aan de pan. Braad de stukken kip hierin in ca. 3 min. rondom bruin. Schep ze tussentijds af en toe om. Neem ze uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
    3. Voeg de ui, paprika's, knoflook en chilipeper toe aan de braadpan en schep de groenten ca. 5 min. om zonder ze te laten kleuren. Roer er de cayennepeper door. Voeg de rijst toe en schep de korrels even om. Voeg de bonen, de stukjes worst en de stukken kip toe. Meng alles goed.
    4. Schenk de bouillon erbij en breng het geheel aan de kook. Plaats de pepperpot afgedekt 20 min. in de oven, tot de kip gaar is en de rijst alle bouillon heeft opgenomen. Schep het gerecht na ca. 10 min. goed om.
    5. Neem de pepperpot uit de oven en laat hem afgedekt 5 min. rusten. Schep de rijst luchtig om. Strooi de peterselie erover. Serveer met chilisaus.

    Variatie

    Voor een vegetarische versie laat u de kip achterwege en gebruikt u vier paprika's. In Jamaica voegt men vaak callaloo toe, een groente die vervangen kan worden door fijngesneden spinazie.

    Tip

    Hebt u geen ovenbestendige braadpan, gebruik dan een gewone pan en schep de rijst met kip en groenten over in een ovenschaal. Dek deze af met aluminiumfolie.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (2)

    ElinevanderVelde
    0

    Was sneller klaar dan ik had verwacht. Goed opletten in de oven en de soort rijst. Heb de schotel nog 10 minuten buiten de oven laten staan om al het vocht op te laten nemen. Heb er doperwtjes in gedaan. Ook lekker. Heb zelf op Trindad gewoond, maar Callaloo is een stoofschotel met okra, dasheen (ook wel waterspinazie genaamd), krab en cocosmelk. http://en.wikipedia.org/wiki/Callaloo - 08 mei 2015

    van
    0

    Heerlijke combinatie van pittig eten, kip en rijst! - 19 jun 2013

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren