Drievoudige chocoladerollade

  20 minuten

  Iedereen valt als een blok voor deze luchtige chocoladecakerol met een vulling van chocoladepasta. Hij is pijlsnijl bereid en u kunt hem desgewenst serveren met een bolletje vanilleijs; een perfecte combinatie.


  6 personen hebben dit gemaakt

  Ingrediënten
  Porties: 6 

  • 3 eieren
  • 150 gr fijne kristalsuiker
  • 75 gr bloem
  • 6 eetl. cacaopoeder
  • 1 eetl. cognac
  • 1/2 theel. vanille-extract
  • 20 gr boter
  • 1 eetl. poedersuiker
  • 9 eetl. chocoladepasta

  Voeg toe aan boodschappenlijst
  Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
  Bekijk boodschappenlijst

  Bereidingswijze
  Voorbereiding: 10min  ›  Bereiding: 10min  ›  Klaar in:20min 

  1. De oven voorverwarmen op 220°C/gasstand 8. Een grote bakplaat met een vel bakpapier beleggen.
  2. Eieren en 1/2 van de fijne kristalsuiker in een grote kom met een mixer op de hoogste snelheid ong. 3 minuten kloppen, tot het mengsel licht en dik is, en vorm houdt. Bloem en 2 eetlepels cacaopoeder bij het eiermengsel zeven en alles met een metalen lepel door elkaar scheppen. Let op dat u niet roert, met grote, scheppende bewegingen maakt.
  3. Schenk het beslag uit over de met bakpapier belegde bakplaat en spreid het uit tot een rechthoek van ong. 23x33 cm (dit is een indicatie, de randen hoeven niet exact recht te zijn). 8-10 minuten bakken tot de cakelaag gerezen en stevig is, en in het midden veerkrachtig aanvoelt.
  4. Voor de siroop: terwijl de cakelaag gebakken wordt de resterende fijne kristalsuiker, 2 eetlepels cacaopoeder en 1 1/2 dl water al roerend verwarmen tot de suiker is opgelost. Zachtjes aan de kook brengen en 2 minuten laten koken. Van het vuur nemen, cognac, vanille-extract en boter erdoor roeren en op een laag vuurtje warmhouden.
  5. Een schone theedoek met warm water bevochtigen en op een schone ondergrond leggen. Een vel bakpapier erop leggen en hierboven de resterende cacaopoeder en poedersuiker zeven op een oppervlak dat overeenkomt met de grootte van de cakelaag. Neem de bakplaat uit de oven en leg de cakelaag op het bakpapier. Oprollen, waarbij u het bovenste vel bakpapier lostrekt en de krokante kantjes van de cake eraf snijdt. Weer uitrollen en de cakelaag langs één van de lange kanten op 1 cm van de rand diep insnijden. Schep hier de chocoladepasta in en spreid deze uit tot een dikke laag (heel netjes hoeft niet). Cakelaag met vulling vanaf de rand met inkerving oprollen. De inkerving gebruikt u om het midden goed strak te krijgen. Gebruik bakpapier en theedoek om het rollen te begeleiden. Wikkel de rollade in de vochtige theedoek en druk deze 1 minuut aan om de rollade te verstevigen.
  6. Om de chocoladerollade te serveren verwijdert u theedoek en bakpapier (het geeft niet als er wat barstjes in de cake zitten) en bestrooit u de rollade met het resterende cacaomengsel. Met een kartelmes de cake in 6 plakken snijden, op borden leggen en met warme siroop overschenken.

  Kooktip

  Voor een alcoholvrije variant kunt u de cognac in de siroop weglaten.

  Frambozencake … ander idee

  Maak de cakelaag zonder cacaopoeder. Strooi 300 gr diepvriesframbozen over het beslag alvorens dit in de oven te schuiven en bak de cakelaag 10-15 min. Verwarm intussen 6 eetl. frambozenjam met 6 eetl. droge sherry, cider of appelsap tot de jam opgelost is. Snijd de cakelaag in ruitjes en schik op elk bord 2 ruitjes, deels overlappend. Sprenkel de frambozensaus erover en serveer hierbij slagroom of roomijs.

  Recent bekeken

  Beoordelingen en waarderingen
  Waarderingen op alle internationale sites:
  (0)

  Beoordelingen in het Nederlands (0)