Ei Benedict

  18 minuten

  Gepocheerde eieren smaken extra lekker met ham, asperges en een supersnelle versie van hollandaisesaus. Serveer hierbij gestoomde spinazie of sperziebonen.


  Maak dit als eerste!

  Ingrediënten
  Porties: 4 

  • 125 g aspergepunten (korte, dunne groene asperges)
  • 100 g boter
  • 5 eieren
  • 1 eetl. citroensap
  • 2 eetl. magere crème fraîche
  • 4 beschuitbollen of volkorenbroodjes, gehalveerd
  • 8 dunne plakjes (ca. 200 g) gekookte of Parmaham
  • 2 theel. azijn

  Voeg toe aan boodschappenlijst
  Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
  Bekijk boodschappenlijst

  Bereidingswijze
  Voorbereiding: 10min  ›  Bereiding: 8min  ›  Klaar in:18min 

  1. De asperges koken: de grill op de hoogste stand voorverwarmen. Intussen in een pan kokend water de aspergepunten 2 minuten blancheren tot ze beetgaar zijn (of stoom ze 2 minuten). Laten uitlekken en warmhouden. Een bodempje kokendheet water (2 1/2 cm) in een koekenpan schenken, aan d ekook brengen en het vuur laag zetten.
  2. De saus maken: in een pannetje de boter verhitten. 1 ei boven een keukenmachine of blender breken. Citroensap en wat zout en peper toevoegen. Terwijl de machine draait de gesmolten boter in een dun straaltje (door vultrechter of deksel) erbij schenken, zodat u een gebonden saus krijgt. Schep de crème fraîche erdoor. Zet de saus afgedekt apart zodat deze warm blijft.
  3. De broodjes roosteren: de gehalveerde broodjes onder de grill roosteren. Op borden leggen en beleggen met een plakje ham. Verdeel de aspergespunten over een helft van elk broodje en houd ze warm.
  4. De eieren pocheren: 1 van de resterende eieren in een kopje breken. Azijn aan het zacht kokende water toevoegen en het ei vlak bij de rand voorzichtig in de pan laten glijden. Procedure herhalen met de andere eieren, let daarbij op voldoende tussenruimte. Druk met behulp van 2 lepels het eiwit van elk ei tegen de dooier. De pan afsluiten en de eieren 4-5 minuten pocheren, of tot het eiwit gestold is, maar de dooiers nog zacht zijn.
  5. Het gerecht samenstellen: de eieren met een schuimspaan uit de pan scheppen en op de helften brood zonder asperge leggen. De saus over de eieren en asperges scheppen. Direct serveren.

  Variaties

  • Vervang de ham door 200 g gerookte zalmplakjes, zalmfilet (gepocheerd en afgekoeld), wit krabvlees of gekookte gepelde garnalen. * • Vervang de broodjes door 4 aardappels. Prik ze op een paar plaatsen in met een scherp mesje en verwarm ze 8 min. op vol vermogen in de magnetron. Keren en nogmaals 1-2 min. verwarmen. Laat ze nog 2 min. rusten. Doormidden snijdenen maak er een kuiltje in voor de gepocheerde eieren.

  … nog sneller

  Bereid de asperges in de magnetron: doe ze in een magnetronschaaltje met 2 eetl. water en verwarm ze 2 min.

  … werk vooruit

  Pocheer de eieren van tevoren en leg ze in een kom met koud water. Op deze manier kunt u ze 4 uur in de koelkast bewaren. Neem ze vlak voor serveren uit de kom met water en verwarm ze 1 min. in een pan met kokendheet water. U kunt de eieren ook hard koken, pellen en in een kom met koud water bewaren. Halveer de eieren vlak voor serveren en verdeel ze over de ham.

  Recent bekeken

  Beoordelingen en waarderingen
  Waarderingen op alle internationale sites:
  (0)

  Beoordelingen in het Nederlands (0)