Gebraden ham met mosterd en pastinaak

  2 uur 10 minuten

  Dit is een uitstekend recept om vlees en groenten samen in een braadslee te bereiden. Pastinaak, courgette en rode ui vormen samen een kleurrijke achtergrond.


  12 personen hebben dit gemaakt

  Ingrediënten
  Porties: 6 

  • 1 ontbeende, ongerookte ham of hamschijf van 1 1/4 kg met dun vetlaagje (eventueel geweekt)
  • 1 laurierblad
  • 12 grote pastinaken, in de lengte in vieren gesneden
  • 2 rode uien, elk in 6 partjes gesneden
  • 3 eetl. plantaardige olie
  • 20 hele kruidnagels
  • 1 eetl. Dijonmosterd
  • 1 eetl. vloeibare honing
  • 1 eetl. lichtbruine basterdsuiker
  • 3 kleine courgettes, in dikke plakjes
  • 1 eetl. sesamzaad

  Voeg toe aan boodschappenlijst
  Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
  Bekijk boodschappenlijst

  Bereidingswijze
  Voorbereiding: 1uur45min  ›  Bereiding: 25min  ›  Klaar in:2uur10min 

  1. Ham samen met laurierblad in een grote pan met koud water overgieten. Geleidelijk aan de kook brengen en regelmatig afschuimen. Het vuur laag zetten en de ham in een gesloten pan 40 minuten laten koken. Uit de pan nemen en op een snijplank leggen. Het kookvocht bewaren.
  2. De oven voorverwarmen op 180°C/gasstand 4. Een grote braadslee in de oven schuiven. Pastinaak en ui in een grote pan kokend water opnieuw aan de kook brengen en 2 minuten blancheren. In een vergiet afgieten en enkele minuten laten afkoelen. Samen met overige groenten in de braadslee scheppen en 2 1/2 eetlepel olie erdoor scheppen. 20 minuten in de oven roosteren.
  3. Intussen zonodig met een scherp mes het vet van de ham snijden (een dun laagje achterlaten). Kerf het vetlaag kruislings in, zodat het glaceermengsel goed in het vlees kan doordringen. Steek in elk ruitje een kruidnagel. Vermeng mosterd, honing en suiker en bestrijk het vetlaagje met dit glaceermengsel. Leg de ham in de braadslee en schep de groenten er omheen. 10 minuten in de oven braden.
  4. De oventemperatuur verhogen tot 220°C/gasstand 8. Schep de courgettes om met de resterende ½ eetl. olie. Voeg ze toe aan de braadslee en schep ze door de overige groenten. Plaats de braadslee nog 30 minuten in de oven, tot de ham goudbruin is. Controleer of het vlees volledig gaar is: als u het vlees diep inprikt met een vleespen, vloeit er helder vocht uit.
  5. Neem de ham uit de braadslee en laat hem afgedekt met aluminiumfolie rusten. Schep de groenten nogmaals om, bestrooi ze met sesamzaad en wat versgemalen peper en rooster ze nog 5 minuten in de oven tot ze gaar zijn en mooi kleuren. Snijd de ham in dunne plakjes en serveer met de groenten.

  INFO

  425 g groente & fruit * 464 kcal.

  Recent bekeken

  Beoordelingen en waarderingen
  Waarderingen op alle internationale sites:
  (0)

  Beoordelingen in het Nederlands (0)