Gegrilde tonijn met zomerkruiden

    Gegrilde tonijn met zomerkruiden

    4keer bewaard
    53min


    Maak dit als eerste!

    Eenvoudig en gezond: dit gerecht is perfect voor een zomerse lunch of een informeel etentje in de tuin. Serveer er geroosterde sneetjes ciabatta bij.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 4 dikke tonijnmoten, elk ca. 150 g
    • 1 teen knoflook, geperst
    • 2 eetl. olijfolie
    • 4 eetl. droge witte wijn
    • 50 g ciabatta-broodkruimels (zie kokstips)
    • 40 g pijnboompitten
    • 2 eetl. basilicum, fijngesneden
    • 2 eetl. peterselie, fijngesneden
    • 50 g zongedroogde tomaatjes op olie (potje), uitgelekt, in zeer kleine stukjes
    • geraspte schil en sap van 1 citroen
    • 4 vleestomaten
    • 8 grote blaadjes basilicum
    • 250 g jonge spinazie

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 8min  ›  Bereiding: 45min  ›  Klaar in:53min 

    1. De tonijnmoten naast elkaar in een glazen schaal leggen en knoflook, olijfolie en wijn erdoor scheppen. Afgedekt ong 30 minuten in de koelkast laten staan.
    2. Intussen het broodkruim van ciabatta vermengen met pijnboompitten, basilicum, peterselie, zongedroogde tomaat en citroenschil vermengen. Zout en peper naar smaak toevoegen.
    3. De vleestomaten aan de onderkant kruisling inkerven. In elke inkerving 2 blaadjes basilicum drukken.
    4. Een geribbelde, gietijzeren grillpan verhitten en daar de tonijnmoten in leggen. Vleestomaat bestrijken met een beetje marinade uit de schaal. In de pan leggen.
    5. De tonijn ong. 3 minuten grillen en tussentijds af en toe met marinade insmeren. Voorzichtig keren en bestrijken met kruimelmengsel (ook een beetje over de tomaat). Nogmaals 3 minuten grillen tot de tonijn gaar is, maar van binnen nog roze.
    6. Op 4 borden een bedje spinazieblad leggen en daarop de stukken tonijn en tomaat. Besprenkelen met citroensap en serveren.

    Variatie

    • In plaats van tonijn kunt u ook zwaardvis gebruiken: zwaardvis is net zo stevig en vlezig en hoewel hij minder vet bevat, is hij toch rijk aan omega-3-vetzuren. Niet te lang grillen, anders wordt hij droog.

    Kokstips

    • U kunt de tonijn ook enkele uren of zelfs een hele nacht laten marineren. Ook het kruimelmengsel en de gevulde tomaten kunt u voorbereiden. * • Ciabattakruimels maakt u van sneetjes ciabatta van een dag oud: doe dit in de keukenmachine en hak het snel tot kruim. * • U kunt de tonijn en tomaten ook onder een voorverwarmde, matig hete grill leggen.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren