Indiase linzenschotel

    Indiase linzenschotel

    47keer bewaard
    30min


    68 personen hebben dit gemaakt

    Met verwarmende specerijen, romige kokosmelk, verse tomaat en courgette maakt u in een handomdraai deze klassieke Indiase linzenschotel. Serveer er Indiaas brood en dikke yoghurt bij.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 225 g gespleten rode linzen, afgespoeld en uitgelekt
    • 2 eetl. pinda-olie
    • 1 ui, versnipperd
    • 2 tenen knoflook, geperst
    • 2 1/2 cm verse gemberwortel, geschild en geraspt
    • 2 theel. gemalen komijn
    • 2 theel. gemalen kurkuma
    • 4 dl dunne kokosmelk
    • 4 dl kokendhete groentebouillon (van blokje)
    • 4 tomaten
    • sap van 1/2 limoen of 1 eetl. citroensap
    • 1 courgette, in blokjes van 1 cm
    • 3 eetl. fijngesneden korianderblad (indien gewenst)

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 5min  ›  Bereiding: 25min  ›  Klaar in:30min 

    1. De linzen in een kom overgieten met (een ruime hoeveelheid) koud water en laten weken terwijl u de ui met specerijen bakt. De olie in een grote pan met zware bodem verhitten en hierin de ui 5 minuten onder af en toe omscheppen bakken. Knoflook, gember, komijn en kurkuma toevoegen en het mengsel 1 minuut al omscheppend bakken.
    2. Giet de linzen af en voeg ze samen met kokosmelk, bouillon en wat zout en peper aan de pan toe. Aan de kook brengen, het vuur laag zetten en met het deksel schuin op de pan 5 minuten laten pruttelen.
    3. Intussen de tomaat in een hittebestendige kom met kokendheet water overgieten. Na 1 minuut met een schuimspaan uit de kom scheppen en kort onder de koude kraan afspoelen. Ontvel de tomaten en snijd ze in kleine blokjes.
    4. Tomaat en limoen- of citroensap aan de linzenschotel toevoegen en afgedekt nogmaals 10 minuten laten sudderen. Voeg de courgette toe en onder af en toe omscheppen nogmaals 5 minuten laten sudderen, tot de linzen gaar zijn en een romige brij vormen. Zout en peper naar smaak toevoegen en eventueel de koriander erover strooien.

    Variatie

    Vervang de linzen en courgette door 800 g rode kidneybonen (uit blik, afgespoeld). Pureer de helft hiervan met 1 dl groentebouillon (van blokje) en voeg de specerijen en kokosmelk toe. Voeg de resterende kidneybonen toe. Voeg tegelijk met de tomaten 250 g spinazie (in stukjes gescheurd) toe en laat de bonenschotel onafgedekt 8-10 min. pruttelen. Strooi er vlak voor serveren wat maanzaad over.

    … nog sneller

    Deze dhal kunt u een dag van tevoren bereiden en tot gebruik in de koelkast bewaren. U kunt hem ook invriezen: in de diepvries blijft hij 3 maanden goed. Laat hem voor gebruik ontdooien, warm hem op met 1-2 eetl. extra bouillon en laat hem 1-2 min. doorkoken.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (8)

    7

    eindelijk een recept voor een geloofwaardige curry, heerlijk - 23 okt 2013

    van
    2

    Ik heb het recept op de letter nauwkeurig gevolgd en werd opgezadeld met een flauwe waterige prut zonder smaak. Het kostte me ook een uur ipv 30 min! Kortom, zonde van m'n geld èn tijd. Bah. - 21 aug 2014

    AngeliquevandenBerg
    2

    Heerlijk recept. Nog lekkerder met zelf gebakken zoet brood! - 06 mei 2014

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren