Kip met knolgroenten en tijm

  • 3beoordelingen
  • 45keer bewaard
  • 1uur15min

Deze heerlijke gezinsmaaltijd stelt u pijlsnel samen en schuift u daarna gewoon in de oven. Tijm en sinaasappel geven de kip en groenten een heerlijke smaak. Serveer hierbij indien gewenst nog groene groenten.

Lidy Nooij

Ingrediënten

Porties: 4 

  • 800 g bloemige aardappels, geschild en kleingesneden
  • 4 kleine pastinaken, geschrapt en in lengterichting in vieren
  • 4 wortels, geschrapt en in lengterichting gehalveerd
  • 1 rode ui, in vieren
  • 4 eetl. olijfolie
  • 1 eetl. vloeibare honing
  • 1 sinaasappel, in vieren
  • 4 kipfilets, liefst met vel, ca. 125 g per stuk
  • paar plukjes verse tijm of rozemarijn, of 1/2 theel. gedroogde

Bereidingswijze

Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 1uur  ›  Klaar in:1uur15min 

  1. Verwarm de oven voor op 190°C/gasstand 5. Kook de aardappels 5 minuten voor, giet ze af en schep ze weer in de pan. Deksel erop leggen en flink schudden, zodat de randen wat afbrokkelen.
  2. Verdeel aardappels, pastinaak, wortel en ui over een grote braadslee. Vermeng in een kommetje olie en honing en knijp het sap van de sinaasappelspartje erboven uit. Sprenkel het mengsel over de groenten. Kerf de kipfilets enkele malen in met een scherp mes en verdeel ze samen met de uitgeknepen partjes sinaasappel over de groenten. Strooi er wat zout en peper over en schik de kruidenplukjes ertussen, of strooi de gedroogde kruiden erover.
  3. Bak de kipschotel 1 uur tot de kip gaar en goudbruin is en alle groenten eveneens gaar zijn. Schep de groenten tussentijds af en toe om.

Serveeridee

Heeft u voldoende tijd, serveer de kipschotel dan met jus. Doe de gebraden kip en groenten over in een voorverwarmde schaal en houd ze warm. Strooi 1 eetl. bloem in de braadslee, roer deze door het braadvocht en verwarm de jus al roerend 2 min. op het fornuis. Roer er geleidelijk 3 dl kippenbouillon door, breng de jus aan de kook en roer tot hij bindt.

Vergelijkbare recepten

Beoordelingen (3)

mariekelangenkamp
4

Erg lekker gerecht! de kip smaakt heerlijk met het sinaasappelsap. Ik heb wel de aardappeltjes, kip en ui aangebakken en de wortel pastinaak voorgekookt zodat de schotel minder lang in de oven hoefde. - 19 feb 2013

Annelou
van
1

Echt heel lekker en voor herhaling vatbaar! - 06 nov 2013

Janc
van
0

Pastinaak kende ik alleen van naam en dit recept vond ik een mooie gelegenheid om het eens uit te proberen. De aardappels en groenten waren prima gaar maar de pastinaak vond ik veel te "aardappelig". Mijn favoriete groente zal het niet worden. Door de ingrediënten sinaasappel en honing was de smaak best goed. Maar wat me in het recept verbaasde was het feit dat de kip een uur mee moest garen. Als ik een recept voor de eerste keer maak houd ik me aan de aanwijzingen maar waar ik bang voor was gebeurde: de kip was véél te droog! Iemand die het ook wil proberen zou ik aanraden de pastinaak in wat kleinere stukken te snijden en de kip een kwartier tot hooguit 20 minuten mee te laten garen. Ikzelf zal dit gerecht niet nog eens maken. - 28 sep 2014

Jouw beoordeling

Waardeer met sterren

Meer collecties