Kruidige linzenpasteitjes

    Kruidige linzenpasteitjes

    3keer bewaard
    2uur


    Maak dit als eerste!

    Dit is een vegetarische versie van Cornish pasties: gekruide flapjes van volkorendeeg met een vulling naar Indiaas recept met rode linzen, aardappelblokjes en doperwten. Serveer de pasteitjes warm met mangochutney en een knapperige groene salade.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • Voor het deeg
    • 150 g volkorenmeel
    • 150 g bloem
    • 1/2 theel. korianderpoeder
    • 1/2 theel. komijnpoeder
    • 100 g harde plantaardige margarine (geschikt voor gebak), in kleine blokjes
    • 1 eetl. halfvolle melk
    • Voor de vulling
    • 125 g rode linzen
    • 1 ui, versnipperd
    • 1 teen knoflook, geperst
    • 3 kardemompeulen, alleen het zaad
    • 1 theel. garam masala
    • 200 g vastkokende aardappels, geschild en in kleine blokjes
    • 175 g versgedopte of diepvriesdoperwten
    • 1/2 theel. kaneelpoeder

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 45min  ›  Bereiding: 1uur5min  ›  Extra tijd: 10min  ›  Klaar in:2uur 

    1. Vermeng in een kom meel en bloem. Voe koriander, komijn en een snufje zout toe. Voeg de blokjes margarine toe en wrijf deze er met de vingertoppen door tot een kruimelig deeg ontstaat. Werk er geleidelijk 4-6 eetlepels ijskoud water door, zodat u een zacht deeg krijgt. (U kunt het deeg ook in een keukenmachine maken.) Vorm het deeg tot een bal, wikkel deze in keukenfolie en leg hem 20 minuten in de koelkast.
    2. Intussen de linzen in een pan doen en daaraan knoflook, kardemom, garam masala en 1/2 van de ui toevoegen. Schenk er 8 dl kokendheet water bij en breng dit al roerend opnieuw aan de kook. Draai het vuur laag en laat de linzen onafgedekt 15 minuten koken tot bijna alle vloeistof is opgenomen.
    3. Verwarm de oven voor op 200°C/gasstand 6. Giet de linzen af en doe ze terug in de pan. Voeg aardappelblokjes, doperwten, de rest van de ui en kaneel toe. Verwarm dit mengsel 2-3 minuten op een laag vuur zodat het teveel aan vocht kan verdampen en de diepvriesdoperwten (als u die gebruikt) gaar worden. Voeg zout en peper naar smaak toe en neem de pan van het vuur.
    4. Verdeel het deeg in 4 stukken. Rol 1 stuk deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak uit tot een deeglap van 20 cm doorsnee: gebruik een bord om de cirkel te trekken. Voeg de afsnijdsels van het deeg toe aan de volgende portie deeg. Maak op deze manier 4 deegcirkels.
    5. Schep op het midden van elke deegcirkel een 1/4 van de linzenvulling en spreid deze enigszins uit. Bestrijk de randen van de deegcirkels met een beetje water, klap de cirkels dubbel en druk de randen dicht. Geef ze een traditionele, golvende rand. Maak zo 4 pasteitjes.
    6. Leg de pasteitjes op een bakplaat waarop een vel bakpapier ligt en bestrijk ze licht met melk. Prik er wat gaatjes in met een vork, zodat ze niet openbarsten tijdens het bakken. Bak ze 10 minuten, verlaag dan de oventemperatuur tot 180°C/gasstand 4 en bak ze nog eens 35-40 minuten tot de pasteitjes gaar en goudbruin zijn. Laat ze 15 minuten rusten alvorens ze te serveren.

    variatie

    • Het grote voordeel van linzen is dat ze, anders dan andere gedroogde peulvruchten, niet geweekt hoeven te worden voor het koken. Rode linzen worden veel gebruikt in Indiase dhal-recepten omdat ze stuk koken; u kunt echter ook groene Franse Puy-linzen nemen, die wel heel blijven tijdens het koken.

    INFO

    663 kcal. * 90 g groente & fruit

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren