Makkelijke moussaka

    Makkelijke moussaka

    10keer bewaard
    50min


    3 personen hebben dit gemaakt

    Dit is een vereenvoudigde versie van Griekse moussaka met blokjes in plaats van plakjes aubergine. De ovenschotel wordt afgedekt met gekookte aardappels en traditionele witte saus met ei en geraspte kaas. Serveer er een salade bij.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 900 g krielaardappeltjes, gehalveerd
    • 2 eetl. olijfolie
    • 2 uien, versnipperd
    • 500 g mager lamsgehakt
    • 2 aubergines, in blokjes
    • 1/4 theel. kaneel
    • 400 g tomaten uit blik, kleingesneden
    • 1 dl lams- of groentebouillon (van blokje)
    • 1/2 theel. gedroogde gemengde kruiden
    • 1 eetl. maïzena
    • 2 1/4 dl melk
    • 1 ei, losgeroerd
    • 1/2 theel. mosterdpoeder (indien gewenst)
    • 75 g geraspte kaas (bijv. cheddar)

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 30min  ›  Klaar in:50min 

    1. De krielaardappeltjes in een pan lichtgezouten, kokend water gaarkoken en afgieten. Intussen in een zware koekenpan met antiaanbaklag de olie verhitten en hierin ui en gehakt regelmatig omscheppend ong. 5 minuten op een laag vuur bakken, tot het gehakt rul is en lichtbruin.
    2. Schep de blokjes aubergine door het gehaktmengsel en bak ze 3 minuten op een matig tot hoog vuur mee.
    3. Kaneel en wat zout en peper toevoegen. Tomaat, bouillon en kruiden toevoegen. Laat de saus afgedekt 15 minuten pruttelen tot alles gaar is en verwarm intussen de oven op 200°C/gasstand 6.
    4. Terwijl het groente-gehaktmengsel gaart de witte saus bereiden: in een pannetje de maizena met 2 eetlepels melk tot een papje roeren. De resterende melk erdoor roeren. Breng de saus op een matig vuur aan de kook en blijf roeren tot de saus gebonden is. Daarna nog 3 minuten al roerend op een laag vuurtje laten staan. Van het vuur halen, onder af en toe roeren enigszins laten afkoelen, ei, mosterdpoeder(eventueel) en wat zout en peper erdoor roeren.
    5. Schep de aubergine-gehaktsaus in een voorverwarmde, ondiepe ovenschaal en spreid hem gelijkmatig uit. Verdeel daarover de gehalveerde krielaardappeltjes, met het snijvlak omhoog. Schenk de witte saus erover uit en bestrooi deze met geraspte kaas. Schuif de ovenschaal boven in de oven en bak hem 20 minuten tot het gerecht goudbruin kleurt.

    Pittige Zuid-Afrikaanse ‘bobotie’

    Laat de aardappeltjes achterwege. Laat een dikke snee witbrood in 2 dl halfvolle melk weken en knijp het uit (bewaar de melk). Laat in stap 2 de aubergines achterwege en voeg het in stukjes gescheurde brood toe aan het gebakken gehakt. Voeg 1 eetl. matig scherp kerriepoeder (of naar smaak), 3 eetl. mango- of abrikozenchutney, 1 eetl. rozijnen, wat zout en peper en eventueel een kneepje citroensap toe. Schep het mengsel in een ingevette ovenschaal. Laat de witte saus en de geraspte kaas weg, maar roer 1 ei los met de resterende melk en schenk dit over het vlees. Bak de bobotie 30 minuten op 180°C/gasstand 4 in een voorverwarmde oven tot hij goudbruin kleurt.

    Gehaktschotel met venkel en korianderzaad: … andere ideeën

    Laat de aardappeltjes achterwege. Bak lamsgehakt, ui en tomaat zoals in het basisrecept, maar laat de aubergines weg. Vervang kaneel door 1 theel. gemalen korianderzaad. Schep de helft van dit gehaktmengsel in een ovenschaal. Snijd 2 grote (of 3 middelgrote) bollen venkel overlangs in plakjes en vervolgens dwars in vieren. Blancheer ze 5 min. in een pan kokend water, giet ze af en verdeel ze over het gehakt. Laat de witte saus en de geraspte kaas weg. Dek de schaal af met een deksel of een vel aluminiumfolie en bak hem 30 minuten op 180°C/gasstand 4 in een voorverwarmde oven.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren